Compania a fost obligată de CNPF să suspende toate operaţiunile aferente conturilor bancare, „cu excepţia cazurilor legate de cheltuielile sale curente de întreţinere, de încasare a mijloacelor băneşti şi de plată a îndemnizaţiilor de asigurare pentru contractele de asigurare încheiate anterior retragerii licenţei”, scrie Mold-Street. Totodată, CNPF a prescris companiei efectuarea, în termen de 12 luni, „a transferului în totalitate a portofoliului deţinut, în condiţiile legale, sau rezilierea contractelor de asigurare în vigoare”.

Decizia de retragere de pe piaţa de asigurări a societăţii Sigur-Asigur SA. pare destul de curioasă în condiţiile în care compania raporta că este cea mai solvabilă de pe piaţă.

Preşedintele companiei, Sergiu Certan, a spus că decizia de retragere a fost luată ca urmare a situaţiei generale de pe piaţa de asigurări. Or, compania se ocupa doar de asigurările facultative de viaţă.

„Noi ne ocupam doar cu asigurările facultative de viaţă, iar oamenii de la noi nuse avântă să facă asigurări de viaţă. Nu vor să aştepte 20 de ani”, a declarat managerul Sigur-Asigur.

De notat că la mijlocul anului trecut la fiecare leu din rezervele de asigurări (obligaţiile companiei faţă de asiguraţi) Sigur-Asigur a dispus 11,24 lei, active nete. Asta în timp ce la restul companiilor de asigirări raportul era de 1:0,756 lei. Astfel solvabilitatea companiei Sigur-Asigur era de 9,57 ori mai mare decât nivelul minim prescris, iar lichiditatea de patru ori.

În acelaşi timp din cauza situaţiei sociale-economice primele de asigurări acumulate de companie au scăzut în 2016 cu circa 10% la doar 3,91 milioane lei, iar cota de piaţă la doar 0,26%.

Compania a fost fondată în anul 2003 şi are un capital social de 67,4 milioane lei. Acţionarii companiei sunt Sergiu Certan cu 8,2%, compania Investica SRL cu 88,07% (are doi fondatori Sergiu şi Svetlana Certan) şi compania de leasing Locuinţa Accesibilă SRL cu 3,73%, care îl are ca fondator pe Sergiu Certan şi companii afiliate.

Datele CNPF mai relevă că din cele 16 companii de asigurări de pe piaţă, una de abia începe să activeze, iar altele trei se află în pragul sistării activităţii.