Emiratele Arabe Unite au organizat o întâlnire secretă între Erik Prince, fondatorul firmei de securitate Blackwater, şi un cetăţean rus apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, scopul fiind stabilirea unei linii paralele de comunicare între Moscova şi Administraţia Donald Trump.

Potrivit unor oficiali americani, europeni şi din ţări arabe citaţi de cotidianul The Washington Post, întrevederea a avut loc în Insulele Seychelles pe 11 ianuarie, cu nouă zile înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Deşi agenda întreagă a reuniunii rămâne incertă, Emiratele Arabe Unite au fost de acord să organizeze întrevederea pentru a vedea dacă Rusia ar putea fi convinsă în sensul distanţării de cooperarea cu Iranul, mai ales în conflictul din Siria, un obiectiv al Administraţiei Donald Trump care probabil ar necesita concesii făcute Moscovei în privinţa sancţiunilor.

Chiar dacă Erik Prince nu avea rol oficial în echipa de tranziţie sau în Administraţia Trump, s-a prezentat ca fiind un emisar neoficial din partea noului preşedinte al Statelor Unite, explică oficialii citaţi, care nu l-au identificat pe apropiatul lui Vladimir Putin prezent la întrevedere.

Erik Prince este un susţinător activ al lui Donald Trump, el contribuind cu 250.000 de dolari la campania electorală a magnatului new-yorkez. Fondatorul controversatei companii de securitate Blackwater are legături strânse cu persoane din anturajul preşedintelui SUA, inclusiv cu Stephen K. Bannon, consilier prezidenţial pentru Strategie politică. Sora lui Erik Prince, Betsy DeVos, este secretar al Educaţiei în actuala Administraţie de la Washington. Erik Prince a fost observat la biroul de tranziţie al lui Donald Trump din New York în decembrie 2016.

Potrivit oficialilor americani citaţi, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a monitorizat întrevederea din Seychelles, în cadrul investigaţiei privind presupusele ingerinţe ale Rusiei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016 şi privind contacte între Moscova şi apropiaţi ai lui Donald Trump. FBI a refuzat să comenteze informaţiile apărute în cotidianul The Washington Post.

Preşedinţia SUA şi Erik Prince au negat informaţiile despre reuniunea din Seychelles.

"Noi nu avem cunoştinţă de nicio întâlnire, iar Erik Prince nu a avut niciun rol în tranziţia politică", susţine Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Erik Prince nu a avut niciun rol în echipa de tranziţie. Este o informaţie inventată. Întrevederea nu a avut nicio legătură cu preşedintele Trump. De ce aşa-numita subfinanţată comunitate de informaţii supraveghează cetăţeni americani când ar trebui să urmărească terorişti?", a reacţionat un reprezentant al fondatorului companiei Blackwater.