Despre aceasta atenţionează experţii independenţi de la Centrul de Politici şi Reforme care, într-o adresare către Ministerul Finanţelor, cer autorităţilor să schimbe cifrele din acest tabel, aşa cum este în realitate.

Potrivit experţilor, panoul de pe site-ul web al Ministerului Finanţelor, denumit „recuperarea activelor fraudate”, prezintă de fapt venituri din urma lichidării băncilor. Deşi, prin formulările propuse, se dă de înţeles că sumele date sunt parte din banii delapidaţi din rezervele BNM în sumă de peste un miliard de dolari, acest lucru nu este adevărat. Respectivele active nu au fost fraudate, vândute ilegal, preluate netransparent sau înstrăinate în orice alt mod fraudulos şi nu pot face parte din acest tabel, afirmă experţii.

„Este regretabil faptul că Ministerul Finanţelor nu oferă  publicului informaţii corecte cu privire la subiectul celei mai mari crime financiare din istoria RM. Considerăm că o comunicare onestă şi deschisă la subiectul furtului bancar este indispensabilă unui proces de restabilire graduală a încrederii atât a cetăţenilor în instituţiile statului, cât şi a partenerilor de dezvoltare în statul Republica Moldova – ambele compromise pe ani înainte”, se arată în adresarea Centrului de Politici şi Reforme.

Aceştia afirmă că Guvernul Filip evită comunicarea la subiectul dat, în pofida faptului că recuperarea prejudiciului cauzat şi procesul de reflectare corectă a sumelor recuperate trebuia să devină o sarcină prioritară.

„Motivul pentru care am decis să ne adresăm Dumneavoastră este faptul că, la moment, organizaţii neguvernamentale credibile, bazându-se pe informaţia oficială prezentată de Ministerul Finanţelor, au utilizat respectiva informaţie în analizele lor cu privire la procesul de recuperare a banilor fraudaţi. Nu ne dorim dezinformarea societăţii şi a partenerilor de dezvoltare la acest subiect. Mai mult, asemenea tentative de manipulare a informaţiei ridică suspiciuni suplimentare asupra sincerităţii intenţiilor autorităţilor Republicii Moldova de a investiga aceste crime”, au pau spus experţii.

Iată ce arăta aşa-numitul „panou al miliardului”, ultima dată actualizat pe 1 aprilie.