Republica Moldova a primit recent statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan, în care preşedintele Dodon vede o opţiune la acordul de liber schimb cu UE, comentează Reuters.

UE a precizat că, deşi îşi încurajează partenerii să întreţină o serie de alianţe de afaceri, se aşteaptă ca Republica Moldova să-şi respecte integral obligaţiile, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt în cadrul unui briefing de presă, întrebată fiind despre reacţia UE faţă de primirea de către Chişinău a statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică.

Jumătate din schimburile comerciale ale Republicii Moldova se realizează cu Uniunea Europeană, iar acordul de liber schimb cu UE oferă Chişinăului acces la cel mai mare bloc comercial din lume. Concomitent, ţara trebuie să rămână deschisă pentru bunurile provenite din Uniunea Europeană.

Ştirea că Republica Moldova a obţinut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice a fost critivată şi la Chişinău. Prin inacţiunile sale pe intern şi acţiunile sale excesive pe plan extern, Igor Dodon justifică necesitatea menţinerii oligarhului Plahotniuc în politică şi contribuie la instalarea unei dictaturi feroce în RM, a comentat vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că statutul de observator în Uniunea Euroasiatică încă nici nu există şi că decizia de acordare a statutului de observator nu înseamnă aderarea la organizaţie.