Contract SEMNAT: Republica Moldova va procura energie electrică din Ucraina în următorul an

Contract SEMNAT: Republica Moldova va procura energie electrică din Ucraina în următorul an
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 01.04.2017 12:06
Societatea pe acţiuni „Energocom” a semnat cu compania „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Ieri, operatorii reglementaţi de pe piaţa energetică din Republica Moldova –  Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, Red Union Fenosa, Furnizare Energie Electrică Nord, Moldelectrica,  Red Nord şi Red Nord Vest, au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru următorul an.

Oferta Energocom a fost agreată de operatorii reglementaţi pentru preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus preţul de 58,5 dolari pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua până la 54,4 dolari

Potrivit Ministerului Economiei, la volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferenţa dintre preţurile finale, propuse de cei doi ofertanţi, aduce o economie de circa 300 milioane de lei.

Până acum,  Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES, asigura circa 80% din necesarul de curent al Moldovei, prin intermediarul obscur de la Tiraspol. Energokapital.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI