Şoferii străini vor trebui să achite taxă de drum în Germania; Detalii despre noua lege aprobată de Bundesrat

Şoferii străini vor trebui să achite taxă de drum în Germania; Detalii despre noua lege aprobată de Bundesrat
Sursa: jurnal.md Foto: insella.it 31.03.2017 15:03
Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri un proiect controversat care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circulă pe drumurile şi autostrăzile din Germania, propunere contestată de ţările vecine Germaniei, informează AFP.

Bundestag, camera inferioară a Legislativului german, a aprobat încă de săptămâna trecută acest act normativ, care ar urma să se aplice începând din 2019, pentru 13.000 de autostrăzi şi 39.000 de kilometri de drumuri federale. Nivelul taxei va varia în funcţie de criteriile de mediu astfel că autoturismele care poluează mai puţin vor plăti o taxă mai mică. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul înmatriculat în străinătate va fi de 130 de euro pe an. Vehiculele înregistrate în Germania vor plăti şi ele această taxă care va putea fi însă dedusă din taxa anuală pe autovehicul, astfel că şoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti noua taxă, scrie Agerpres.

Pentru automobiliştii străini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, preţurile variind între 2,50 şi 25 de euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, în funcţie de cât de poluant este automobilul, şi între 7 şi 50 de euro pentru o vignetă valabilă două luni.

Forma actuală a legii este rezultatul unui compromis convenit luna trecută cu Comisa Europeană, după ce Executivul comunitar a ameninţat că va da în judecată Germania dacă nu modifică legea pentru a fi mai corectă faţă de automobiliştii străini. La solicitarea Comisiei, Germania a acceptat să reducă preţul vignetelor pe durate scurte.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI