Pensiile grecilor vor fi tăiate

Pensiile grecilor vor fi tăiate
Sursa: www.digi24.ro Foto: poză simbol 31.03.2017 16:11
Guvernul de la Atena a acceptat până la urmă să taie pensiile, spun surse Reuters, după un blocaj de câteva luni în negocierile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

În 2019 cheltuielile cu pensiile ar urmă să scadă cu echivalentul a 1% din PIB, iar veniturile bugetare ar urmă să crească cu alt 1% din PIB, de pe urma reformei fiscale.

Compromisul va ajuta Grecia să ajungă la un acord cu creditorii săi înainte de întâlnirea miniştrilor de finanţe din UE, programată pe 7 aprilie, cred oficialii greci.

De ieşirea din impas depind tranşele de bani pe care Atena le primeşte din cel de-al treilea împrumut, în condiţiile în care în vară trebuie să dea înapoi sume mari din împrumuturi anterioare.

Blocajul din negocieri a ridicat şansele intrării în incapacitate de plata, însă de cealaltă parte, depăşirea lui şi tăierea pensiilor cresc şansele mişcărilor de stradă.

În afară de tăierea pensiilor, pe masa discuţiilor s-au mai aflat reforme pe piaţa muncii şi pe cea energetică.

Totuşi, economiile de 2% din PIB făcute la buget ar putea convinge FMI-ul să participe la ultimul program de salvare al Greciei, în condiţiile în care fondul avea mari rezerve cu privire la capacitatea ţării de a-şi plăti vreodată datoriile.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI