Votat de Parlament: Plafonul de garantare a depozitelor a fost majorat la 20 de mii de lei

Votat de Parlament: Plafonul de garantare a depozitelor a fost majorat la 20 de mii de lei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 24.03.2017 15:34
Plafonul de garantare a depozitelor a fost majorat de la 6 până la 20 de mii de lei pentru fiecare deponent persoană fizică. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de Parlament.

Proiectul prevede că fondul de garantare a depozitelor va fi utilizat în cazul în care unei bănci îi este retrasă licenţa sau este iniţiată procedura de lichidare silită din cauza insolvabilităţii instituţiei financiare.

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, astfel băncile vor avea timp la dipoziţie pentru a se conforma, spun autorii iniţiativei.

Suma de 6 mii de lei a fost stabilită în 2013, reieşind din salariul mediu lunar pe economie şi corelaţia dintre moneda naţională şi valutele convertibile.

Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar din momentul constituirii Fondului au crescut de la circa 4 miliarde de lei în 2004, până la 35 de miliarde de lei în 2015, înregistrând o majorare de circa nouă ori.

Depozitele garantate au crescut respectiv de la 741 de milioane de lei până la 2,5 miliarde de lei.

Mijloacele Fondului disponibile la sfârşitul lui 2015 erau de circa 261 de milioane de lei sau 10,6% din totalul depozitelor garantate în sistemul bancar.
 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI