Marea Britanie: Rata inflaţiei a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Marea Britanie: Rata inflaţiei a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: EPA 22.03.2017 13:38
Bursa de la Londra era în scădere marţi, iar lira sterlină s-a apreciat, după ce Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că rata inflaţiei în Marea Britanie a urcat la 2,3% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi peste ţinta Băncii Angliei, de 2%, transmit Bloomberg şi Reuters.

Indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra, dominat de companiile globale, pare să fi profitat de aprecierea lirei şi a urcat marţi dimineaţă cu 0,08%, la 7.435,46 puncte, dar la prânz înregistra un declin de 0,2%, după publicarea datelor privind inflaţia.

Acţiunile retailerului de îmbrăcăminte Primark şi ale firmelor care comercializează bunuri de consum înregistrau cele mai semnificative scăderi, în timp ce titlurile companiilor financiare erau în creştere, investitorii apreciind că marjele de profit pentru bănci vor creşte în urma lipsei presiunilor deflaţioniste. Acţiunile băncilor Barclays, RBS şi Standard Life au urcat cu 1 — 1,6%.

Creşterea preţurilor de consum a accelerat la 2,3% în februarie, cel mai semnificativ avans din septembrie 2013, şi faţă de 1,8% în ianuarie, a anunţat ONS.

Inflaţia de bază a urcat la 2%, cel mai rapid avans din 2014.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI