„Se lucrează la elaborarea proiectului tehnic şi după ce va fi finalizat, să sperăm că în următoarele două luni, se va trece la etapa de construcţie a acestui gazoduct, cu obiectivul asumat de ambele părţi ca gazoductul să poată fi pe deplin funcţional spre sfârşitul anului viitor”, a declarat Daniel Ioniţă într-un interviu pentru Digi24.

„Pe de o parte, şi pe teritoriul României mai trebuie finalizate unele lucrări, Iaşi-Ungheni, şi, de asemenea, trebuie extins gazoductul de la Ungheni la Chişinău”, a precizat diplomatul român.

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău reprezintă o continuare a conductei Iaşi-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Gazoductul va trece prin 25 de localităţi – din raioanele Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi şi prin municipiul Chişinău.

Pentru lucrările de proiectare şi construcţie a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au pus la dispoziţia Republicii Moldova 41 de milioane de euro, sub formă de împrumut, iar Comisia Europeană a acordat un grant în valoare de 10 milioane de euro.

Contribuţia Executivului de la Chişinău, în 2017, va fi de 22,3 milioane de lei. Capacitatea gazoductului Ungheni-Chişinău este estimată la 1,5 miliarde de metru cubi pe an.