Ziua SCUMPIRILOR: După tariful la energia electrică, creşte şi cel pentru căldură

Ziua SCUMPIRILOR: După tariful la energia electrică, creşte şi cel pentru căldură
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 17.03.2017 12:59
ANRE s-a scăpat la scumpiri. După ce a anunţat astăzi despre creşterea cu circa 4 la sută a preţului energiei electrice livrate populaţiei, după o oră a aprobat şi majorarea tarifelor pentru căldura livrată locuitorilor capitalei.

Consiliul de administraţie al agenţiei a aprobat un tarif nou de 1.122 de lei pentru o gigacalorie, în creştere cu 54 de lei faţă de tariful precedent sau cu 5 la sută. Furnizorul solicitase o creştere a tarifului cu 64 de lei. Este deja a doua scumpire a energiei termice în ultima jumătate de an.

Termoelectrica susţine că cererea sa a fost în corespundere cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru energia termică şi în calculul preţului final s-a ţinut cont de de indicatorii tehnici din Planul de producere pentru anul 2017; valorile costurilor aferente serviciului de livrare a energiei termice consumatorilor aprobate de către ANRE şi actualizate la parametrii indicaţi.

Cel mai mare impact asupra creşterii tarifelor, potrivit Termoelectrica, îl are serviciul de livrare costul căruia s-a majorat cu circa 30%: de la 201 lei la 260,64 lei pentru o gigacalorie.

La finele lunii septembrie 2016, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat o majorare cu 8,2% a tarifului mediu la energia termică furnizată de Termoelectrica consumatorilor din Capitală. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI