Potrivit iniţiativei propuse de Guvern, orice persoană care va merge la casele de schimb valutar va trebui să deţină un act de identitate pentru a efectua o tranzacţie. În caz contrar, cererea sa va fi respinsă. Unii experţi spun că, deşi este o practică internaţională, propunerea prezintă o serie de riscuri pentru ţara noastră.

„Această întrebare a mai fost ridicată cândva, s-a propus începând cu anul 2011, dar BNM a prezentat atunci un aviz negativ, explicând că în felul acesta vom transforma piaţa de schimb valutar în una neagră această piaţă neagră mai aduce după sine apariţia valutei false pe piaţă”, a declarat Ion Secrieru, economist la Liga Bancherilor din Moldova.

Şi asta nu e tot, spun experţii. O altă problemă este şi faptul că unităţile de schimb valutar vor înregistra datele cu caracter personal ale clientului, în cazul în care sumele depăşesc cinci mii de lei. Mai mult. Dacă vor exista anumite suspiciuni, vor fi sesizaţi ofiţerii CNA, care vor investiga dacă tranzacţia nu are legătură cu spălările de bani sau finanţarea terorismului. Economiştii susţin că proiectul de lege este prea restrictiv.

„Spălarea de bani, istoria o arată că se fac la milioane, miliarde prevederile şi pârghiile din legea respectivă date funcţionarilor de stat sunt exagerate şi de fapt creează premise inclusiv pentru corupţie”, a spus Sergiu Gaibu, expert asociat al Centrului Analitic „Expert-Grup”.

„Directiva se aplică de la ţară la ţară, dar nu în aşa măsură, nu cu aşa criterii dure în opinia mea, nu este proiect de lege benefic pentru toţi cei care trăim în RM, cu părere de rău noi în ultimul timp aşa legi vedem, mai aproape de stat poliţienesc”, a menţionat fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manoli.

Experţii în finanţe nu exclud că, dacă iniţiativa va fi promovată, pe piaţa valutară ar putea să fie instituit monopolul. Contactat de Jurnal TV, viceministrul Justiţiei Nicolae Eşanu nu a comentat aceste afirmaţii, însă a precizat că instituţia este dispusă să ofere un răspuns tuturor celor interesaţi de acest subiect, dacă vor expedia o solicitare oficială. Menţionăm că iniţiativa se află în proces de examinare în comisiile parlamentare şi va intra în vigoare doar dacă va fi votată de legislativ.