În 2017, pensia judecătorilor moldoveni se va majora de aproape 18 ori mai rapid decât a pensionarilor obişnuiţi; „Nu e reformă, ci continuarea genocidului social”

În 2017, pensia judecătorilor moldoveni se va majora de aproape 18 ori mai rapid decât a pensionarilor obişnuiţi; „Nu e reformă, ci continuarea genocidului social”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 14.03.2017 13:00
De la 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite conform unei noi formule de calcul, potrivit reformei sistemului de pensii. Concomitent, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 2001-2008. Vor beneficia de valorizarea pensiei peste 80.000 de persoane, adică doar 12-15% din numărul total de pensionari. Când vor fi recalculate pensiile pentru restul anilor, autorităţile nu precizează.

Mai mult, Guvernul anunţă cifre contradictorii privind indexarea pensiei. Potrivit serviciului de presă a Guvernului, de la 1 aprilie 2017 pensia va fi indexată cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime se va majora de la 961 de lei la 1.026 de lei. Cel mai mult, cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar, scrie Mold-Street. Un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) mai prevede că de la 1 aprilie 2017 pensiile urmează a fi indexate (majorate) în medie cu 6,4%, adică cu 0,4 puncte procentuale mai puţin.

Totodată, în anul 2017 pensia judecătorilor moldoveni se va majora cu circa 1.770 de lei, adică de aproape 18 ori mai rapid decât a pensionarilor obişnuiţi, şi de 6,3 ori decât a foştilor deputaţi. În medie, în anul 2017 un fost sau actual magistrat va beneficia de o pensie de aproape 15.000 de lei pe lună.

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, critică dur modificările şi spune că ceea ce se propune nu este nici pe departe o reformă a sistemului de pensii, ci „continuarea genocidului social”.

„Peste jumatate de milion de pensionari primesc pensii care nu acopera nici 80 % din minimum de existeţă stabilit pentru pensionari (deocamdată 1.523 lei). De ce valorizarea pensiilor se începe dupa criteriul perioadei ieşirii la pensie, dar nu după mărimea pensiilor? Unde e logica? Valorizarea urmează a fi efectuată, în primul rând, pentru pensionarii cu cea mai mică pensie. În doi ani este posibil de majorat toate pensiile pâna la minimum de existenţă. Costul - aproximativ 1,5 miliarde de lei în primul an şi plus înca 1,5 miliarde de lei pentru anul următor”, afirmă vicepreşedintele PPDA.

Alexandru Slusari explică şi de unde trebuie să fie luaţi banii. „Sunt multe estimări privind volumul sectorului informal al economiei. Dar să operăm cu cifra minimă anunţată - 50% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 60 de miliarde de lei. Detenebrizarea economiei şi lichidarea schemelor criminale vor aduce în bugetul public naţional anual minimum 15 miliarde de lei (25% din 60 de miliarde de lei). Anularea legii care ne obligă să achităm miliardele furate de la noi ne permite sa redistribuim temporar anual de la 665 de milioane până la 1,2 miliarde de lei pentru sistemul de pensii. Introducem un impozit special pentru operaţiunile cu zonele offshore. Conform estimărilor Curţii de Conturi, anual bugetul de stat pierde circa 4 miliarde de lei în cadrul achiziţiilor de stat. Avem şi alte surse de venit, precum şi posibilitatea economiei la indexarea pensiilor speciale. E nevoie doar de voinţă politică”, a punctat Alexandru Slusari.
Precizăm că în Republica Moldova sunt înregistraţi peste 690.000 de pensionari. În 2016 pensia medie pe ţară a constituit aproximativ 1.300 de lei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI