Este prima dată când Grupul Volkswagen pledează vinovat într-un proces penal, a declarat un purtător de cuvânt al companiei citat de site-ul publicaţiei Die Welt.

Consilierul juridic al VW, Manfred Döss, a declarat, în faţa judecătorilor Tribunalului districtual Detroit: "Onorată instanţă, Grupul auto Volkswagen pledează vinovat la toate cele trei acuzaţii deoarece este vinovat pentru toate trei".

În total, Volkswagen a stabilit să cheltuiască 25 de miliarde de dolari în Statele Unite, pentru soluţionarea cererilor autorităţilor de mediu şi ale proprietarilor de maşini. Compania a aprobat un program de recumpărare a circa 500.000 de vehicule poluante înmatriculate în Statele Unite.

Grupul auto german Volkswagen a trebuit să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii.

După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.