Primul ordin prezidenţial vizează revizuirea reformelor cunoscute sub numele de legea Dodd-Frank, care instituie reguli pentru bănci, în vederea evitării unor noi crize financiare. Băncile consideră această reglementare nejustificat de împovărătoare, notează DPA.

Cel de-al doilea ordin anulează o regulă a ministerului muncii, care obligă consilierii financiari să ia măsuri pentru a dovedi că acţionează în interesul clienţilor.

Anularea legii Dodd-Frank a fost una din promisiunile importante făcute de Trump în campania electorală. Ordinul de vineri stabileşte doar cadrul pentru revizuirea acestui act normativ, care necesită decizii ale Congresului SUA.

"Ne aşteptăm să tăiem mult din Dodd-Frank deoarece, sincer, am atât de mulţi oameni, prieteni de-ai mei care aveau afaceri frumoase, nu pot împrumuta bani", a declarat preşedintele la o întâlnire cu oameni de afaceri, înainte de a semna ordinul. "Pur şi simplu nu pot primi niciun ban, deoarece băncile nu îi lasă să împrumute, din cauza regulilor şi reglementărilor din Dodd-Frank", a explicat el.

Legea, denumită după senatorul Chris Dodd şi congresmanul Barney Frank, care au introdus proiectul în Congres, a intrat în vigoare după ce a fost promulgată de preşedintele Barack Obama pe 21 iulie 2010.