Este deja a treia oară într-o lună când acest termen este prelungit. Iniţial termenul de recepţionare a ofertelor pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2018 era până pe 24 februarie, apoi a fost prelungit până pe 27 februarie, iar acum s-a mai extins pe un termen nedeterminat.

Criza energetică din Ucraina şi preţul

Autorităţile nu oferă detalii clare despre motivul acestor evoluţii, dar cele mai evident şi la suprafaţă este criza energetică din Ucraina, care ar putea lovi şi în Moldova.

"Referindu-se la situaţia regională din sectorul energetic, creată în urma crizei din Ucraina, conducătorii companiilor reglementate au menţionat că la moment sunt examinate şi analizate toate riscurile şi posibilele evoluţii a situaţiei, inclusiv prin prisma situaţiei anului 2014, când partea ucraineană a sistat în mod unilateral livrarea de energie electrică în pofida existenţei unui contract de livrare a acesteia", se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Un alt motiv este lipsa unor oferte de preţ, care ar putea permite menţinerea tarifelor actuale, sau chiar reducerea lor. 

Nu întâmplător vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că în procesul de procurare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, toţi actorii implicaţi în proces trebuie să se conducă de două criterii de bază. În primul rând, să asigure securitatea energetică în sectorul său de activitate prin acoperirea necesarului de energie a fiecărei companii în parte la cele mai avantajoase condiţii, inclusiv şi celor ce ţin de fiabilitatea şi securitatea furnizărilor pe întreaga perioadă contractuală.

”Nu mai puţin important este şi preţul de achiziţie, deoarece acesta într-un final influenţează asupra tarifului pentru consumatorii casnici”, a specificat ministrul Economiei.

Energokapital va rămâne în schemă?

Anterior autorităţile de la Tiraspol şi Centrala de la Cuciurgan s-au arătat îngrijorate de perspectiva pierderii unei părţidin piaţa energetică a Republicii Moldova şi o eventuală reluare a livrărilor de curent din Ucraina.Or aceasta ar lovi dur atât în veniturile Centralei de la Cuciurgan, cât şi în veniturile bugetului regiunii separatiste. 

Nu întâmplător administraţia Centralei de la Cuciurgan se laudă în publicaţia corporativă că este lider în topul companiilor ce au contribuit la bugetul regiunii transnistrene. Astfel anul trecut valorea taxelor achitate a constituit circa 333 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene (peste 30 de milioane de dolarila cursul local de schimb).

Mai mult! Întreprinderea accentuează că acest rezutat a fost obţinut împreună cu celebra firmă Energokapital şi nu separă plăţile la bugetul regiunii: cât a plătit Centrala de la Cuciurgan şi cât intermediara.

De notat că Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan este controlată de gigantul rus Inter RAO EES şi circa 90% din veniturile ei provin din livrările de energie electrică consumatorilor din Republica Moldova. Banii acumulaţi însă ajung la intermediara Energokapital, iar de acolo se duc în zone offshore şi nu ajung la Gazprom ca plată pentru gaze.

Aminitim că la începutul lunii martie 2016, Guvernul a anunţat că societatea de stat Energocom a semnat un nou contract cu firma Energokapital ce prevede livrarea de curent electric până la 31 martie 2017 la un preţ cu 28% mai mic.