„Proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului este foarte periculos pentru RM, pentru că ar permite oamenilor care au acumulat averi, indiferent cum au făcut asta, să şi le declare cu achitarea unei taxe de 2% şi să devină oameni cu acte în regulă. Este şi o interdicţie ca nicio autoritate să nu aibă dreptul să verifice provenienţa acestor averi. Ţara noastră nu este în situaţia să se joace cu focul”, a declarat Nadejda Hriptievschi, în cadrul emisiunii Alb&Negru la Unimedia.

Totodată, jurista îi contrazice pe cei care susţin această iniţiativă. „Sunt foarte multe opinii. Am tot auzit că unii mai spun că poate ar mai bine să facem această amnistie, dacă tot avem atâta corupţie în ţară şi apoi să mergem înainte. Oameni buni, nu este deloc aşa. Avem 25 de ani de Independenţă, avem obligaţii de declarare a veniturilor de câţiva ani. Am avut CNI, avem CNA. Nu o putem lua acum de la zero. În 2007 am avut o astfel de amnistie, de ce nu şi-au declarat atunci toţi banii?”, a menţionat Nadejda Hriptievschi.

Experta mai crede că orice amnistie dă un semnal pentru populaţie că se poate de trişat.

„Când devine o normă să fii corupt, să nu declari toate proprietăţile, atunci nu mai poţi sparge cercul acesta vicios. Trebuie odată şi odată să îl spargem. Dacă sunt funcţionari publici care au acumulat averi mari şi acum se tem că le vor pierde, plecaţi în sectorul privat. Lăsaţi să vină în sectorul public cei care nu au ce ascunde. Cei care au lucrat ani buni la stat şi acum stau în chirie reiese că sunt proşti, iar judecători cu trei apartamente, spaţii de chirie, case nu ştiu pe unde sunt etalon. Atunci când etalonul devine persoana care în mod evident nu putea să îşi facă averi decât prin fraude, este foarte grav. Când preşedintele ţării spune că îl ajută financiar părinţii ca să îşi menţină o casă luxoasă, evident că este un semnal prost. Este un test pentru democraţie şi guvernare”, a conchis directoarea de programe CRJM.