„Nominalizarea noului director este un rezultat final al unei lupte pentru această funcţie şi, iarăşi, mulţi din presă cunosc ce presiuni s-au făcut, mai puţin ortodoxe, spre conducerea Gazpromului, ca anume această persoană să fie acceptată şi nu alta”, a declarat Ion Sturza la Europa Liberă.

Fostul premier a adăugat că o parte din vina pentru datoriile acumulate de Moldovagaz o poartă anume Guvernul.

„O parte din aceste datorii s-au acumulat din vina guvernului, pentru că nu s-au ajustat la timp tarifele, pentru că în lanţ nu s-au schimbat tarifele la agentul termic şi acelaşi Termocom a acumulat datorii acum de 150 de milioane. Dacă dăm la o parte aceste datorii, mai mult de jumătate din datoria acumulată astăzi, chiar două treimi sunt penalităţi şi rezultatul unei incompetenţe şi a jafului de la Moldovagaz”, a spus Sturza.

„Aş recomanda guvernului de la Chişinău să înceapă o procedură, poate, chiar şi de insolvenţă a Moldovagaz, cu încercarea de a recupera poziţiile în companie. Şi atunci acţionarii şi, în primul rând, Gazprom, sub pericolul de a pierde controlul în companie, trebuie să vină cu un aport la capital, ca să-şi redreseze situaţia financiară”, a adăugat fostul premier.

Referindu-se la gazoductul Iaşi-Ungheni, Ion Sturza a menţionat că anume Moldovagaz sau Gazprom s-au opus vehement alternativei gazului românesc.

„Puteţi să vedeţi câte memorandumuri tehnice împreună, a propos, cu Ministerul Economiei au făcut ei în defavoarea acestui gazoduct. Şi că nu avem astăzi gazoductul funcţional la capacitatea maximă e „meritul” Moldovagaz. Ei se vor opune în continuare, bineînţeles. Eu nu ştiu în ce măsură noua conducere va fi independentă în deciziile sale sau cât de rapid ea va fi „coruptă” de către acţionarul majoritar. Una dintre cele mai spinoase probleme este gazul alternativ. Chiar e mai spinoasă decât chiar, poate, şi datoriile curente”, a mai spus Ion Sturza.