„Ideea de bază este că astfel de proiecte sunt promovate pentru a sprijini interesele unui cerc restrâns şi să acumuleze anumite venituri în dauna majorităţii, evident în cazul dat instituţiile statului - asta înseamnă putere hibridă. Avem o democraţie de faţadă, avem o democraţie, dar de fapt, până la urmă, avem influenţa unor cercuri restrânse, necontrolate de către cetăţeni şi care activează în interesele unui grup restrâns de oameni”, a spus expertul.

Referindu-se la efectele acestei iniţiative legislative, Veaceslav Berbeca a menţionat: „De asemenea, o foarte mare problemă care ar putea fi e legată de furtul miliardului. Fiindcă momentul în care poţi declara capitalul care a fost în mod fraudulos sau ilicit acumulat, evident asta înseamnă că miliardul care a dispărut în anul 2014 poate foarte uşor să fie legalizat sau „înălbit” prin aceste proceduri. Sunt şi alte probleme foarte grave pe care noi putem să le enumerăm, care noi credem că ar putea să fie realizate prin acest proiect cum ar fi, de exemplu, lupta împotriva spălării banilor. Ştim că Republica Moldova a fost nucleul sau unul din elementele principale ale unui proces de spălare a banilor, vorbim despre câţiva zeci de miliarde de dolari care au trecut prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova”.

„Un alt lucru care trezeşte îngrijorarea în privinţa acestui pachet de lege ţine în general de lupta împotriva corupţiei. Şi evident încă un lucru care ar putea să ne deranjeze şi ne deranjează foarte mult este că aceşti bani, care au fost ilicit acumulaţi, ar putea fi ulterior folosiţi pentru privatizarea întreprinderilor de stat. Deci, creează în acelaşi timp o concurenţă neloială în Republica Moldova. Pot fi aduse un şir de argumente care trezesc îngrijorare în privinţa acestei legi, legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, care o promovează actuala guvernare”, a mai adăugat expertul.

Totodată, directorul de programe IDIS Viitorul a declarat că proiectul de lege privind amnistia fiscală este o acţiune injustă în raport cu persoanele şi agenţii economici care plătesc conştiincios impozitele.

„Actuală guvernarea spune că există o practică internaţională bună în privinţa amnistierii fiscale. Studiile efectuate de experţii Fondului Monetar Internaţional demonstrează că, de fapt, aceste amnistieri fiscale pe termen lung nu aduc beneficii, ci dimpotrivă beneficiile lor sunt mai mici decât pierderile. Şi se invocă un argument foarte important: că astfel de legi, astfel de iniţiative de fapt subminează disciplina fiscală, fiindcă este în primul rând un proiect injust, este o acţiune injustă în raport cu persoanele şi agenţii economici care plătesc conştiincios impozitele lor”, a afirmat Veaceslav Berbeca.

„Această amnistie care se preconizează a fi realizată în anul 2017, de fapt, repetă aceleaşi motive care au fost şi în anul 2007. Din păcate, aşa ceva nu am avut după anul 2007 când a fost realizată prima amnistie şi liberalizarea capitalului. Şi nu cred că vom avea în anul 2017. Iar problema cea mai mare este că această amnistie fiscală şi liberalizarea capitalului care sunt propuse în anul 2017 vor submina un şir de procese importante pentru Republica Moldova şi, în primul rând, e vorba de procesele legate de combaterea corupţiei. Fiindcă ceea ce propune actualul proiect, de fapt, e neurmărirea persoanelor care îşi vor declara veniturile, activele”, a mai spus acesta.