Acorduri semnate: BERD, BEI, UE şi Banca Mondială finanţează interconectarea electrică dintre Moldova şi România

Acorduri semnate: BERD, BEI, UE şi Banca Mondială finanţează interconectarea electrică dintre Moldova şi România
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 20.12.2017 16:06
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială oferă un pachet de finanţare în sumă de 270 milioane de euro pentru a finanţa interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România. Acordurile de împrumut cu instituţiile internaţionale au fost semnate astăzi.
 
Legătura cu reţeaua electrică din România va spori stabilitatea şi fiabilitatea sursei de alimentare, în condiţiile în care în prezent Republica Moldova depinde în proporţie de până la 80% de livrările dintr-o singură sursă alimentată cu gaze naturale, petrol şi cărbune şi de importuri de energie electrică din Ucraina. În final, proiectul va deschide calea spre integrarea Moldovei în reţeaua europeană de electricitate, ENTSO-E.
 
Pachetul de finanţare include împrumuturi de la BEI şi BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială şi un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE.
 
Investiţia acoperă construcţia unei noi linii electrice de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, în sudul Moldovei şi Chişinău, modernizarea şi extinderea staţiilor din Chişinău şi Vulcăneşti şi construirea unei staţii electrice de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti.
 
Interconexiunile vor fi construite de către întreprinderea de stat Moldelectrica pe parcursul a trei ani, între 2019 şi 2022.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI