În timp ce unele voci susţin că guvernarea pregăteşte o nouă fraudă, autorii proiectului - deputatul PD Andrian Candu şi cel din grupul PPEM Ştefan Creangă afirmă că astfel va fi asigurată stabilitatea băncilor sistemice. 

Anterior, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari a declarat că guvernarea vrea să cumpere Moldova Agroindbank şi Moldindconbank pentru a le jefui ca şi pe Banca de Economii, iar analiştii economici au condamnat vehement proiectul, menţionând că trebuie retras urgent.

Se presupune procurarea de către stat a acţiunilor cu probleme din portofoliul băncilor de importanţă sistemică şi ulterioara revânzare a acestora pe piaţa reglementată. Este vorba despre pachete de acţiuni de 43% şi 63% de la Moldova Agroindbank şi, respectiv, Moldindconbank.

Se întâmplă după ce Banca Naţională a blocat mai multe pachete de acţiuni de la cele două bănci pentru activitate concertată, iar la mai bine de un an de la acele evenimente, investitorii cu reputaţie nu se grăbesc să cumpere acţiunile cu probleme.

Dacă va decide să cumpere doar acţiunile Moldova Agroindbank puse la vânzare, statul ar trebui să cheltuie aproximativ 450 de milioane lei, notează Mold-Street. Unii analişti economici spun însă că ar fi vorba despre o sumă mult mai mare şi că banii publici nu ar trebui implicaţi. Îngrijorările nu au fost comentate de către autorii iniţiativei.