Cele două părţi au ajuns vineri la un compromis asupra principiilor reglementării financiare a Brexitului în cadrul unui acord privind modalităţile de ieşire a Marii Britani din UE cu începere de la sfârşitul lui martie 2019, deschizând calea discuţiilor legate de viitoarea lor relaţie comercială.

Întrebat dacă Londra îşi va achita factura în absenţa unui acord comercial, David Davis a răspuns la BBC că aceasta va fi "condiţionată de obţinerea unei perioade de tranziţie" şi "condiţionată de un acord comercial".

"Fără acord înseamnă că nu vom plăti", a insistat el, apreciind, totuşi, că posibilitatea ca Londra să părăsească UE fără vreun acord comercial s-a "diminuat radical".

El s-a arătat favorabil unui acord de liber-schimb asemănător celui încheiat între UE şi Canada, CETA, incluzând domenii suplimentare cum ar fi serviciile financiare. În absenţa unui acord comercial, Marea Britanie s-ar confrunta cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (PMC), sinonime cu bariere vamale şi tarifare.

David Davis a subliniat că afirmaţiile sale sunt pe aceeaşi lungime cu poziţia premierul britanic, Theresa May, al cărei purtător de cuvânt afirmase miercuri că plata facturii depinde de "stabilirea unei relaţii profunde şi speciale cu UE".

Acestea contrazic însă declaraţiile ministrului britanic al finanţelor, Philip Hammond, care a dat asigurări că Londra îşi va onora angajamentele financiare faţă de UE chiar şi în absenţa unui acord comercial.

"Nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul în această negociere. Consider însă că este de neconceput ca naţiune să ne sustragem de la o obligaţie pe care am recunoscut-o ca obligaţie", a declarat el miercuri în faţa unei comisii parlamentare.

"Nu este un scenariu credibil. Nu este genul de ţară care suntem noi. Sincer, aşa ceva nu ar face din noi un partener credibil pentru viitoare acorduri internaţionale", a adăugat Philip Hammond.

Pe de altă parte, David Davis a reamintit angajamentul Marii Britanii de a nu ridica o barieră fizică între provincia sa Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină.