Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în noiembrie la 57.5 puncte, de la 56 de puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2011 şi depăşeşte estimările analiştilor, care se aşteptau ca indicele să se menţină la 56 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"În linii mari, nu există în acest moment semne de oprire a activităţii economice în zona euro şi 2018 va începe probabil într-un ritm solid. Pe fondul continuării măsurilor BCE de sprijinire a economiei zonei euro şi a aşteptatei îmbunătăţiri a evoluţiei economiei mondiale în 2018, zona euro se îndreaptă spre un nou an de creştere surprinzătoare", a afirmat Bert Colijn, economist la ING.

Angajările în zona euro au înregistrat în noiembrie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 17 ani, pe fondul majorării comenzilor. Sprijinită de măsurile de relaxare a politicii monetare a BCE şi de scăderea şomajului, economia zonei euro se bucură de cea mai sincronizată expansiune din istoria sa. IHS Markit estimează o accelerare a PIB-ului de 0,8%, în trimestrul patru din 2017, cel mai rapid ritm din ultimii aproape şapte ani.

În trimestrul trei din 2017, zona euro a înregistrat un avans trimestrial de 0,6%, iar pentru ultimele luni din acest an şi până la sfârşitul lui 2018 este previzionată o expansiune de 0,5%. Creşterea ar urma să se atenueze uşor, la 0,4%, în primele două trimestre din 2019.

Creşterea anuală ar urma să se situeze în medie la 2,2% în 2017, 1,9% în 2018 şi 1,7% în 2019, faţă de prognoza precedentă a economiştilor de 2,2%, 1,8% şi, respectiv, 1,6%.

Recent, Comisia Europeană a majorat estimările de creştere economică pentru acest an în zona euro, de la 1,7% la 2,2%, iar pentru anul viitor de la 1,8% la 2,1%.

"După cinci ani de recuperare moderată, creşterea europeană s-a accelerat acum. Avem veşti bune din multe direcţii, mai multe locuri de muncă create, o creştere a investiţiilor şi consolidarea finanţelor publice", a afirmat, într-un comunicat de presă, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici.