Anunţul făcut de către Trezoreria Statelor Unite vine la două zile după ce preşedintele american Donald Trump a decis să includă Coreea de Nord pe lista statelor care sponsorizează terorismul.

Noile sancţiuni scot în evidenţă intenţia Administraţiei Trump de a afecta comerţul dintre China şi Coreea de Nord, relaţie considerată esenţială pentru descurajarea Phenianului de a continua dezvoltarea programelor balistice şi nucleare.

”Această decizie va impune sancţiuni şi penalizări suplimentare asupra Coreei de Nord şi susţine campania noastră pentru a izola acest regim criminal”, a declarat Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei Statelor Unite.

Printre companiile vizate de noile sancţiuni se numără şi trei din China (Dandong Kehua Economy & Trade Co., Dandong Xianghe Trading Co. şi Dandong Hongda Trade Co.), despre care Departamentul Trezoreriei din SUA susţine că au întreprins relaţii comerciale cu Coreea de Nord în valoare de peste 750 de milioane de dolari. Aceastea ar fi fost implicate în comerţul cu cărbune, minereuri de fier, argint, plumb, dar şi cu computere, în urma cărora Phenianul câştiga suficiente resurse pentru dezvoltarea programelor nucleare şi balistice.

Cu toate acestea, impactul acestor sancţiuni ar putea fi limitat, din moment ce relaţiile comerciale dintre China şi Coreea de Nord s-au redus substanţial în ultimele luni, mai ales după măsurile punitive adoptate de ONU.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a afirmat că noile sancţiuni urmăresc să izoleze în continuare Phenianul, adăugând că impunerea unor măsuri punitive asupra unor companii chineze nu va afecta rolul Beijingului în soluţionarea problemei nord-coreene.

”Nu cred că sancţiunile pun în pericol poziţia Chinei. Comunitatea internaţională are o singură viziune în această temă. Avem o relaţie buncă cu China şi asta nu o să se schimbe”, a declarat Nauert.