Proiect avizat de Comisia protecţie socială: Reguli noi pentru moldovenii care muncesc cu ziua

Proiect avizat de Comisia protecţie socială: Reguli noi pentru moldovenii care muncesc cu ziua
Sursa: jurnal.md Foto: Wall-Street.ro 22.11.2017 15:12
Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri vor fi, pentru prima dată, reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost avizat de Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului.
 
Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfăşura activităţi pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.
 
Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale şi de asistenţă medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
 
Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întreţină un Registru de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.
 
Potrivit autorilor proiectului, 30% din populaţia ocupată a ţării este încadrată în activităţi cu caracter ocazional, dintre aceştia 70% sunt implicaţi în lucrări agricole.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI