Banca Transilvania are liber pentru a cumpăra 100% din Victoriabank

Banca Transilvania are liber pentru a cumpăra 100% din Victoriabank
Sursa: www.mold-street.com Foto: Wall-Street.ro 18.11.2017 13:05
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a eliberat Băncii Transilvania SA permisiunea pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni în mărime de 100% în capitalul Victoriabank. 

Potrivit BNM, în baza permisiunii respective, Banca Transilvania împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precum şi VB Investment Holding B.V. (se află sub controlul BERD), care deţin o permisiune similară obţinută anterior, vor putea achiziţiona întregul pachet de acţiuni emis de Victoriabank, scrie mold-street.com.

Cât despre ofertele de vânzare a acţiunilor – acestea ar urma să fie expuse la vânzare la decizia deţinătorilor acestora, în condiţiile stabilite de regulile pieţei reglementate.

Amintim că pe 7 noiembrie 2017. Banca Transilvania, a doua instituţie de credit din România a anunţat că a depus o ofertă de preluare a unui pachet de 39,2% din Victoriabank, deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown din Cipru.

Acesta ar avea legături cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, după cum susţine afaceristul Veaceslav Platon într-o adresare către organele de cercetare penală. Acesta a scris că în spatele lui Serghei Lobanov sunt Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor. 

Cine sunt restul acţionarilor

Un pachet important de 27,56% de acţiuni este deţinut de BERD, care în 2015 a încercat să preia controlul asupra Victoriabank, dar nu a reuşit.

Victor Ţurcan, preşedintele Consiliului de Administraţie are 10,45%, Galina Proidisvet - 4,04%, Valentina Ţurcan - 2,47% şi firma Notabil Plus - 2,36%.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

Din iunie 2015, Victoriabank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naţionale „ca urmare a constatării unor aspecte ce ţin de structura netransparenta a acţionarilor, angajarea în operaţiuni de creditare cu risc sporit”.

Banca este menţionată şi în raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar moldovenesc. Astfel în zilele 18-24 noiembrie 2014, expunerea Victoriabank faţă de Banca de Economii a crescut semnificativ.

Potrivit raportului Kroll, dacă în perioada 3-18 noiembrie valoarea plasamentelor (depozitelor) făcute de Victoriabank la Banca de Economii era de 90 de milioane de lei (doar pe 7 noiembrie a săltat la 190 de milioane de lei), apoi pe 19 noiembrie valoarea depozitelor a ajuns la 903 milioane de lei, pe 20 noiembrie a urcat la 1.449,7 milioane de lei, iar pe 24 noiembrie 2014 a ajuns la 1,84 miliarde de lei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI