Statisticile demască minciunile lui Dodon

Statisticile demască minciunile lui Dodon
Sursa: eco.md Foto: eco.md 08.10.2017 14:12
Deşi preşedintele Igor Dodon se laudă prin intermediul unor placate postate în toată republica că datorită lui exporturile moldoveneşti în Federaţia Rusă au crescut de 3-4 ori, ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică privind exportul extern al Republicii Moldova arată cu totul altceva.

În ianuarie-august livrările de mărfuri moldoveneşti în Federaţia Rusă într-adevăr au crescut, însă nu de 3-4 ori cum afirmă preşedintele ci cu doar 11,67 la sută şi s-au cifrat la 166,22 milioane de dolari, scrie eco.md.

Ponderea exporturilor în Rusia scade

Creşterea este chiar mai mică decât sporirea exporturilor moldoveneşti la general, care a fost de 15,2%.  Drept urmare, ponderea exporturilor către Rusia în volumul total al exporturilor moldoveneşti s-a redus de la 11,72% anul trecut la 11,36% în acest an. 

Faptul că Federaţia Rusă nu va mai fi atât de importantă pentru mărfurile moldoveneşti, în special cele agroalimentare, a fost anticipat încă 2014, când aceasta a instituit restricţii pentru intrarea produselor alimentare occidentale pe piaţa rusească şi a iniţiat un program naţional de relansare a agriculturii autohtone, care să asigure piaţa internă rusească cu produse proprii. Efectele acestor politici vor fi şi mai vizibile peste câţiva ani când vor începe să dea rod livezile plantate acum trei ani. 

România îşi consolidează statutul de cel mai mare consumator de produse moldoveneşti

La rândul său, România îşi consolidează statutul de cel mai mare consumator de mărfuri moldoveneşti. În ianuarie-august aceasta a importat mărfuri moldoveneşti în valoare de aproape 350 de milioane de dolari, cu 15,8% mai mult, fiind de departe cel mai mare consumator de produse moldoveneşti.  

La general, ponderea exporturilor către România a crescut de la 24,33% la 24,45%.

Citiţi continuarea pe eco.md.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI