Igor Dodon trişează şi induce cetăţenii în eroare declarând că, datorită lui, exporturile moldoveneşti în Federaţia Rusă au crescut de 3–4 ori după învestirea sa în funcţie, susţin experţii.

„Din contra, în trimestrele I şi II ale anului 2017, exporturile în Federaţia Rusa au fost mai mici decât în ultimul trimestru al anului 2016. Exporturile în Federaţia Rusă, în trimestrul IV al anului 2016, au constituit 64,960 mii de dolari, iar în trimestrul I şi II ale anului 2017 – 60,776 mii de dolari şi, respectiv, 55,808 mii de dolari. Dodon a fost învestit în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova la 23 decembrie 2016”, observă Viorel Chivriga, expert IDIS Viitorul.

În 2014, Rusia a impus un embargo total la importul de produse din Republica Moldova. La 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din R. Moldova, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Taxele au fost introduse la carne, legume, fructe, cereale, făină, zahăr, seminţe de floarea-soarelui, bere, vin şi alte băuturi alcoolice, spirt, mobilă. Interdicţiile însă nu i-au oprit pe exportatorii moldoveni, ca rezultat, tone de fructe moldoveneşti au fost distruse în Rusia, scrie Jurnal de Chişinău.

În ianuarie 2015, 20 de tone de mere de provenienţă moldovenească au fost distruse cu ajutorul unui buldozer. Serviciul fitosanitar rusesc „Rosselhoznadzor” a recurs la această metodă după ce a fost descoperit faptul că marfa nu este din Chile, ci din Republica Moldova. În iulie anul curent, peste 80 de tone de mere din Moldova au fost zdrobite cu un alt buldozer şi îngropate într-un poligon din Smolensk. Iar şapte tone de caise au fost returnate pe motiv că ar fi fost infectate cu molii.

Prunele moldoveneşti, persona non-grata în Rusia

După ce vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a fost declarat, la 2 august curent, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, la 3 august, 20 de tone de prune moldoveneşti au fost interzise în Rusia. În septembrie, alte 20 de tone de prune care urmau să ajungă la un agent economic din oraşul Belgorod au fost returnate de la un punct de control din regiunea Kursk. Inspectorii ruşi au declarat că, în urma verificărilor, au depistat larve ale moliei orientală. Se pare că acestea ar fi primele consecinţe ale declarării lui Rogozin ca persona non-grata de care ne atenţionau responsabili de la Kremlin.

Exportatorii socialişti sunt feriţi de restricţiile Kremlinului

Din toamna lui 2015, serviciul fitosanitar al Rusiei, Rosselhoznadzor, a anunţat ridicarea restricţiilor la exportul de fructe în Federaţia Rusă pentru 46 de companii din R. Moldova începând cu 21 septembrie, fiind ridicate anterior restricţiile pentru alte 17 întreprinderi similare din R. Moldova.

Conform investigaţiei realizată de către evzmd.md, în listele firmelor pentru care au fost ridicate restricţiile se găsesc fondatori şi conducători cu diverse implicaţii politice, cele mai multe însă fiind din rândul PSRM.

Citiţi articolul complet în Jurnal de Chişinău