Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Finanţelor, în anul 2017 erau prevăzute nouă programe de suport bugetar din partea UE în valoare totală de 88,8 milioane euro (circa 2,05 miliarde de lei).

Din acestea, doar pentru patru programe a fost primită confirmarea din partea UE privind alocarea unei finanţări de 21,5 milioane de euro (462 milioane lei), adică de patru ori şi ceva mai puţin decât se planifica. Cele patru programe sunt: Liberalizarea regimului de vize – 109,4 milioane lei, Reforma în domeniul finanţelor publice – 137,6 milioane lei, Liberalizarea comerţului (DCFTA) – 64,5 milioane lei şi Reforma poliţiei – tranşă fixă în valoare de 150,5 milioane lei, scrie mold-street.com.

Cine pierde cel mai tare

În schimb se prevede că în acest an nu va fi primit suportul macrofinanciar de 20 milioane de euro (462 milioane lei). La fel sectorul agrar nu va putea beneficia de asistenţa de 231 milioane lei (10 milioane euro) în cadrul proiectului ENPARD, şi care erau prevăzuţi pentru subvenţii agricultorilor.

Sume identice nu vor ajunge la sectorul energetic şi justiţia, iar educaţia vocaţională nu va primi o asistenţă de 7,6 milioane euro (circa 176 milioane lei). 

Potrivit Ministerului Finanţelor "intrările în cadrul acordului de Asistenţă macrofinanciară au fost transferate integral pentru anul 2018, reieşind din faptul că există probabilitatea ca procedurile de aprobare a acordului de către autorităţile Republicii Moldova să dureze pînă la finele anului calendaristic 2017".

În plus în urma reestimării intrărilor de granturi, reieşind din situaţia implementării acestor proiecte în anul 2017, şi granturile destinate proiectelor finanţate din surse externe se reduc cu 264,3 milioane lei, în special pe următoarele proiecte: 

- reabilitarea drumurilor naţionale: -140,3 milioane lei;
- Apă-Nord: - 80,8 milioane lei;
- Termoelectrica: - 46,8 milioane lei;
- IFAD VI: -38,8 milioane lei;
- Modernizarea Căii Ferate: +63,3 milioane lei ş.a.

De notat că Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistenţe de 100 de milioane de euro pentru susţinerea agendei de stabilizare economică şi de reforme structurale în R. Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant şi 60 de milioane sub formă de împrumut. Banii urmau a fi acordaţi în trei tranşe, în 2017 şi 2018.

În acest an Guvernul a planificat să primească o asistenţă de peste 10 miliarde lei, din care aproape o treime sub formă de granturi.