Suma totală a proiectului este de 83,2 milioane lei, banii oferiţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi Fondul Rutier, iar lucrările proiectului prevăd reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanţă de mai mult de 23 kilometri reabilitarea şi construcţia la 17 poduleţe, patru intersecţii giratorii, amenajarea a cinci intersecţii de acces, instalarea marcajelor rutiere şi a parapetelor metalice, precum şi a patru staţii de transport public.
 
La licitaţia pentru contractul de efectuare a lucrărilor au participat patru companii, iar învingătoare a fost desemnată societatea Lusmecon, controlată de familia lui Anatolie Ghilaş, directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, scrie mold-street.com. Datele Agenţiei Achiziţii Publice relevă că acesta este cel mai mare contract câştigat în acest an de Lusmecon şi unul dintre cele mai mare ca valoare din tenderele organizate în ultimii ani.
 
De notat că o parte din banii necesari penru acest drum au fost redirecţionaţi de la alte proiecte. De exemplu circa trei milioane de lei, urmau a fi alocaţi pentru construcţia unui incubator de afaceri în raionul Criuleni, dar au fost redirecţionaţi pe motiv că „autorităţile locale nu sunt suficient de pregătite pentru lansarea proiectului”.

Amintim că o investigaţie Jurnal TV din 2014 a scos la iveală palatele lui Ghilaş. Acesta locuieşte într-o casă impunătoare, cu două nivele, într-un cartier de elită din oraşul Codru, pe care însă nu o indicase în declaraţia sa de avere. Mai deţine şi o casă luxoasă de vacanţă pe malul Nistrului, amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 16 ari. 

Ghilaş este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi la stat, făcându-şi avere, mai cu seamă, de când se învârte în cercurile puterii. Potrivit unei achete a ZdG, Lusmecon ar fi obţinut în ultimii şapte ani circa 10% din toate contractele de construcţie sau renovare a drumurilor din Republica Moldova, în conturile firmei intrând 740 milioane de lei din totalul celor 6,38 de miliarde alocate din fondul rutier şi din surse externe. 

În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate din 2014, Ghilaş raportase trei terenuri pentru construcţie, dobândite prin donaţie sau cumpărate în 2005, 2008 şi, respectiv, 2013. Soţii Ghilaş mai au în proprietate un apartament şi trei case de locuit impresionante. Apartamentul, dobândit în 2009 printr-un contract de antrepriză, are 110 metri pătraţi. O casă de locuit cu două construcţii auxiliare a fost obţinută printr-un act de donaţie în 2003.  O altă casă de locuit, cu o construcţie auxiliară, a fost finisată în 2006. A treia casă, cu cinci construcţii auxiliare, şi o suprafaţă de 108 metri pătraţi a fost terminată în 2009.

Pe lângă salariul de şef la Cadastru, familia Ghilaş are venituri grase din afaceri de sute de milioane de lei. Galina Ghilaş este fondatoarea a două firme – Lusmecon S.A., specializată în construcţii şi care a câştigat licitaţii de sute de milioane de lei, bani publici, şi Mol-Hart SRL, specializată în servicii. Şi conturile bancare ale familiei Ghilaş sunt pline cu milioane de lei. 

Amintim că în investigaţia Jurnal TV din 2014, despre casele de lux ale directorului de la Cadastru, ce pot fi recunoscute uşor după iniţialele funcţionarului, care se rotesc pe faţade, jurnaliştii au scris şi despre casele din vecinătatea familiei Ghilaş, în care locuiesc soacra şi fiica lui Anatolie Ghilaş. Este vorba despre două case care nu sunt înregistrate la oficiul cadastral, de parcă nici nu ar exista. În noiembrie 2014, în urma difuzării reportajului despre imobilele şefului de la Cadastru, acesta a fost supus unui control al Comisiei Naţionale de Integritate. Cauza a fost însă clasată. 

O altă investigaţie, semnată de RISE, relevă că Galina Ghilaş, figurează ca asociat unic într-o altă companie, în afară de primele două raportate. Or, Mol-Hart SRL, firmă în care soţia directorului de la Cadastru deţine 100%, este, la rândul ei, fondator unic al Grinarid SRL, care are un capital social de peste 1,2 milioane de lei, iar printre activităţile declarate se numără închirierea bunurilor imobiliare proprii. Aceasta, împreună cu Mol-Hart SRL, îşi au sediul într-o clădire administrativă de pe str. Armenească din Capitală. Jurnaliştii de la RISE au descoperit că Anatolie Ghilaş a evitat să declare şi cota de 1,02% (22 500 lei) pe care o deţine la Moldova Leasing SRL, firmă care are un capital social de peste 2,2 milioane de lei.

Mai mult, soţia directorului de la Cadastru a figurat şi în ancheta RISE, „Codrii Shorheiului”, în care jurnaliştii scriu că lângă tabăra Andrieş, prin hotărâre de Guvern, co-proprietari ai unui lot de 2,4 hectare de pădure au devenit firmele Furşet SRL şi Mol-Hart SRL. La schimb au dat statului peste cinci hectare de terenuri agricole. La momentul tranzacţiei, în iulie 2003, asociat unic al companiei Mol-Hart era Galina Ghilaş, soţia şefului de la Cadastru.

Numele Galinei Ghilaş a mai figurat şi în altă investigaţie jurnalistică, în cadrul căreia au fost scoase la iveală afacerile pe care aceasta le are cu statul. Astfel, jurnaliştii de la Moldova Curată au descoperit că firma soţiei şefului Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a câştigat în anii 2012 şi 2013 două licitaţii, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparaţia drumului Rezina-Orhei-Călăraşi. Potrivit auditului Curţii de Conturi, firma a executat lucrări la preţuri majorate, încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancţiune companiei ce nu şi-a onorat nici până în acest moment obligaţiile contractuale.