În august 2015, Dedeman a încheiat un contract cu Piele SA în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deţinute de aceasta. Conform înţelegerii părţilor, cele peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele construite anii 1950-1960, majoritatea în stare avariată, urmau să fie demolate.

Întreaga zonă urma să fie reamenajată prin construcţia unui centru comercial cu 460 locuri de parcare pentru clienţi şi 50 locuri de parcare pentru angajaţi şi spaţii verzi. Valoarea planificată a investiţiei era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe de 200 de angajaţi, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning, etc.).

Investitorul s-a lovit însă de o serie de bariere. În toamna anului 2015, Primăria Municipiului Chişinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea obiectivului respectiv.

Autorităţile au invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosinţă a terenurilor în Planul Urbanistic General. „Beneficiarii s-au conformat tuturor cerinţelor înaintate de autorităţile publice. Proiectul fost avizat de autorităţile competente parcurgând toate procedurile necesare”, afirmă avocatul Andrei Bivol care reprezintă interesele investitorului român.

În decembrie 2016, după multiple amânări, proiectul a fost transmis de către Primărie Consiliului Municipal Chişinău pentru a fi aprobat definitiv, iar din acel moment proiectul a rămas blocat până în prezent.

Autorităţile nu au comentat deocamdată acuzaţiile investitorului.