Aflată în plină ascensiune economică, Suedia nu a reuşeşte să acopere nevoia de profesionişti pe piaţa muncii. Chiar şi după ce numărul migranţilor în ultimii trei ani, care a ridicat populaţia ţării la peste 10 milioane, a atins cote maxime, companiile nu găsesc oameni dispuşi să se angajeze.

Numărul locurilor vacante raportat la numărul celor care îşi caută un loc de muncă este cel mai disproporţionat din ultimii 18 ani. Iar problema nu afectează doar anumite domenii: cifrele arată că între 12 şi 15 sectoare de muncă au dificultăţi în a angaja oameni calificaţi pentru posturile scoase la concurs, potrivit unei analize făcută de Public Employment Service.

Sunt disponibile peste 78.000 de joburi în construcţii, educaţie, IT, sănătate, ştiinţă, instalaţii, transporturi, securitate, administraţie, marketing şi media, dar se caută şi funcţionari publici, asistenţi sociali, avocaţi, economişti şi designeri.

O lipsă a forţei de muncă pune în pericol expansiunea economică a Suediei, avertizează Confederaţia Întreprinderilor Suedeze, care reprezintă peste 60.000 de companii din ţară. Un studiu din luna iunie a arătat că peste 75% dintre aceste companii au dificultăţi în procesele de recrutare, întrucât nu găsesc oameni potriviţi.

Această lipsă a forţei de muncă ar putea fi o veste bună pentru banca centrală Riksbank, care contează pe creşterile salariale pentru a mări inflaţia. În Suedia, salariile au crescut cu mai puţin de 3% anual, din 2012 încoace.

În momentul de faţă, există peste 300.000 de şomeri în Suedia, iar rata şomajului este de doar 3,9% printre cetăţenii suedezi, cea mai scăzută din 2008 până acum, însă în rândul migranţilor rata şomajului atinge 22%.