În urma controalelor efectuate în această perioadă menţionată, la 97 (16,30%) din unităţile de schimb valutar au fost depistate diverse încălcări, dintre care cele mai frecvente încălcări ţin de:

  • raportarea cu erori/neraportarea la BNM/modificarea informaţiei privind cursurile aplicate la efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în numerar;
  • neaplicarea maşinilor de casă şi control;
  • neafişarea informaţiei necesare la loc vizibil pentru persoane fizice;
  • lipsa la nivelul stabilit a mijloacelor circulante în capitalul social;
  • neprezentarea modificărilor la datele conţinute în documentele anexate la cererea de eliberare a licenţei.
Pentru aceste încălcări Banca Naţională a aplicat unităţilor de schimb valutar diverse sancţiuni, scrie Mold-Street.

Nu plăteau taxe şi contribuţii la Bugetul de stat

Astfel la trei case de schimb valutar au fost retrase licenţele de activitate. E vorba de Alter Schimb SRL, Danarstef SRL şi Ulster SRL. Primele două aparţineau familiei lui Cristian şi Alexandr Bedros şi erau înregistrate la Floreni, Anenii Noi, dar au activat la Chişinău.În plus Alter Schimb şi Danarstef s-au remarcat şi prin datorii şi neplăţi cronice la bugetul de stat, pentru care Fiscul de la Anenii Noi le-a blocat conturile şi a cerut în instanţă executare silită.

De asemenea BNM a suspendat în 2016, activitatea a 29 de case de schimb valutar, inclusiv şi a unei bănci (Eurocreditbank) pentru perioade de 7-60 de zile, a aplicat cinci amenzi şi 60 de avertismente.

Banca Naţională a Moldovei precizează că va continua supravegherea unităţilor de schimb valutar în strictă conformitate cu prevederile Legii privind reglementarea valutară şi aplicarea măsurilor corespunzătoare în vederea disciplinării unităţilor de schimb valutar care comit încălcări ale legislaţiei în vigoare.

Câte case de schimb valutar avem

De notat că în prezent în Moldova activează 1189 de unităţi de schimb valutar, inclusiv 413 case de schimb valutar (persoane juridice) care deţin licenţa BNM, 10 puncte de schimb valutar ale hotelurilor şi 759 de punctele de schimb valutar ale băncilor.

Cele mai multe - 193, aparţin Moldindconbank, 170 aparţin Moldova-Agroindbank, iar 97 - Victoriabank.