Până la finele anului 2016, doar 1.938 de persoane au plătit noua taxă, iar în bugetul de stat fiind virate circa 35 de milioane de lei, anunţă Serviciul Fiscal de Stat.

Fiscul mai aşteaptă o lună

Numărul celor care au achitat noul impozit este cu 955 de persoane mai mic decât au estimat specialiştii Fiscului. Totodată la buget nu s-au încasat venituri de circa 15 milioane de lei. 

Potrivit autorităţii fiscale la 1 noiembrie 2016 erau identificate 2893 de persoane ce deţin case cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoarea cadastrală de peste un milion şi jumătate de lei. Aceşti proprietari de imobile sunt obligaţi prin lege să achite o taxă de 0,8% din costul bunului.

Repartizarea teritorială a acestora se prezintă în felul următor:

- 2.638 sau 91,2% cu viză de reşedinţa în mun. Chişinău;
- 37 sau 1,3% cu viza de reşedinţa în mun. Bălţi;
- 23 sau 0,8% cu viza de reşedinţa în Ialoveni;
- 20 sau 0,7% cu viza de reşedinţa în Hânceşti;
- 19 sau 0,7% cu viza de reşedinţa în Străşeni;
- 13 sau 0,45% cu viza de reşedinţa în Anenii Noi;
- 11 sau 0,38% cu viza de reşedinţa în Căuşeni;
- în celelalte raioane - până la 10 subiecţi ai impunerii.

Termenul de achitare a impozitului a expirat pe 26 decembrie, iar cei care nu au făcut acest lucru vor fi penalizaţi pentru fiecare zi de întârziere.
Pentru că impozitul pe lux a fost introdus pentru prima oară în 2016, Inspectoratul Fiscal de Stat a decis să nu recurgă, deocamdată, la încasarea forţată a datoriei şi va încerca în următoarele 30 de zile să-i convingă, pe cale amiabilă, pe datornici să îşi onoreze obligaţiunile.

Astfel pe parcursul zilelor 27-29 decembrie 2016 obligaţia cu privire la impozitul pe avere a fost onorată de încă 141 de subiecţi, suma achitată de către aceştia constituind 2,37 milioane lei.

După acest termen, însă, instituţia ar putea pune sechestru pe bunuri sau să blocheze conturile contribuabililor. Datele oficiale arată că cea mai mare taxă, în valoare de 106.000 de lei, a fost achitată de o persoană fizică din Capitală.

Impozitul pe avere

Amintim că începând cu 1 iulie 2016, Codul Fiscal al Moldovei, a fost completat cu un titlu nou - Titlul VI (prim) „Impozitul pe avere”.

Inovaţia fiscală prevede că persoanele fizice care, potrivit datelor reflectate în registrul bunurilor imobile la situaţia din 1 noiembrie 2016, au fost înregistrate în calitate de proprietari ai obiectelor impunerii – bunurilor imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă (cu excepţia terenurilor), precum şi cotele-părţi, a căror totalitate este estimată la valoarea 1,5 milioane lei şi mai mult, iar suprafaţa totală constituie 120 metri pătraţi şi mai mult, sunt calificaţi drept subiecţi ai impunerii cu impozitul pe avere.

Baza impozabilă a obiectelor impunerii, constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, faţă de care se aplică impozitul pe avere, la cota de 0,8%.

Potrivit prevederilor legale baza impozabilă a obiectului impunerii, care constituie obiect al unui credit imobiliar (ipotecar) sau al unui contract de leasing financiar, se diminuează cu suma rămasă până la stingerea totală a creditului sau a obligaţiilor ce ţin de realizarea contractului de leasing financiar.

Termenul de achitare a impozitului pe avere constituie data de 25 decembrie a anului de gestiune.