Deşi inspectorii Centrului Naţional Anticorupţie, care au efectuat expertiza bugetului Agenţiei pentru anul curent, au sugerat autorităţilor să revizuiască cheltuielile ANRE, subliniind între altele că acestea sunt puse pe umerii consumatorilor finali, Parlamentul a adoptat hotărârea la sfârşitul anului trecut fără a ţine cont de recomandări. 

Potrivit hotărârii Parlamentului, bugetul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pentru anul 2017 se aprobă la venituri în sumă de 30.831.700 de lei şi la cheltuieli în sumă de 44.056.500 de lei, cu un deficit de 13.224.800 de lei, care va fi acoperit din soldul mijloacelor acumulate în anul 2016, transmite anticoruptie.md. Cheltuielile pentru retribuirea muncii au fost stabilite în mărime de 21.491.500 de lei. 

„Constatăm finanţarea unor domenii parţial justificate de către autor în nota informativă. Astfel, atenţionăm asupra cheltuielilor pentru deplasări de serviciu, care comparativ cu anul 2016 s-au majorat de aproape trei ori (de la 500.000 lei în 2016 la 1,5 milioane de lei în 2017). În opinia noastră, se impune necesitatea reevaluării tuturor cheltuielilor şi delimitarea resurselor financiare stricte pentru exercitarea nemijlocită a atribuţiilor date Agenţiei cu evaluarea impactului financiar al majorării în cauză”, au recomandat experţii CNA, care au efectuat epertiza anticorupţie a proiectului. 

Experţii au mai arătat că stabilirea unui buget instituţional cu un deficit de peste 13 milioane de lei reprezintă un dezavantaj pentru stat. „Crearea unei autorităţi care necesită investiţii costisitoare în administrare va influenţa direct mărimea plăţilor regulatorii stabilite pentru întreprinzătorii licenţiaţi din domeniul energetic, petrolier şi alimentare cu apă, şi percepute de către Agenţie, iar ca rezultat, aceste cheltuieli sunt puse pe umerii consumatorilor finali. Prevederile propuse se prezintă contrar informaţiei din nota informativă, potrivit căreia în anul 2016 au fost executate doar 27,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă 71,6% din suma cheltuielilor planificate - 38,6 milioane de lei pentru 2016. Astfel, considerăm neargumentată stabilirea unui deficit bugetar în anul 2017, din moment ce rămân neutilizate aproximativ nouă milioane de lei din anul 2016”, se arată în expertiza semnată de Cristina Diacenco, inspector superior al Direcţiei legislaţie şi expertiză anticorupţie. 

Totodată, potrivit expertizei citate de anticoruptie.md, tendinţa de creştere anuală a bugetului Agenţiei cu aproximativ patru milioane de lei în anii precedenţi 2014, 2015, 2016 şi cu nouă milioane de lei în 2017 reprezintă o practică vicioasă şi inechitabilă în raport cu contribuabilii finali, în tariful cărora se includ plăţile regulatorii. 

Proiectul a fost adoptat la sfârşitul lunii decembrie 2016, fără a se ţine cont de recomandările CNA.