CETA trebuie aprobat de Parlamentul European (PE) pentru a intra în vigoare, iar membrii Comisiei pentru comerţ internaţional au votat în favoarea acordului, cu 25 de voturi pentru şi 15 împotrivă. Parlamentul European trebui să decidă asupra acordului la mijlocul lunii februarie.

În dezbaterea de luni, membrii Comisiei pentru comerţ internaţional au susţinut acordul, avertizând însă asupra ameninţărilor pe care le implică protecţionismul în contextul administraţiei Trump. Preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP) şi intenţionează să renegocieze Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) cu Mexic şi Canada.

Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost finalizate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de o regiune din Belgia.

Chiar dacă PE votează în favoarea CETA, acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele 28 de state membre ale UE şi din regiunile Belgiei.

Susţinătorii CETA afirmă că acordul va duce la creşterea cu 20% a comerţului între Canada şi Uniunea Europeană şi va creşte economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar şi cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari).

CETA şi TPP au atras numeroase critici din partea sindicatelor şi a grupurilor protestatare care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.