Unul din cei care şi-a dezvoltat o afacere de succes este preşedintele comunităţii ruse din Bălţi Pavel Buceaţchi, consilier municipal deja la al treilea mandat consecutiv.

Cum a devenit magnat imobiliar

Potrivit unei anchete publicate de Social Media Bălţi, Buceaţchi este în prezent unul dintre principalii afacerişti în domeniul imobiliar din oraş. A reuşit să construiască un veritabil imperiu, combinând afacerile cu politica, unde şi-a extins conexiunile de la comunişti la „preşedintele” regiunii Crimeea.

În prezent, suprafaţa terenurilor deţinute de Pavel Buceaţchi este de peste 15.000 metri pătraţi mai mare decât suprafaţa a două stadioane de fotbal, iar a clădirilor de peste 4.000 de metri pătraţi, aproape dublu cât suprafaţa sediului Primăriei Bălţi.

Mare parte dintre acestea se află în zone centrale ale oraşului şi au fost obţinute în perioada când Buceaţchi este consilier municipal în Bălţi din partea Partidului Comuniştilor. 

"Astfel, pe 26 februarie 2009, Consiliul municipal Bălţi a aprobat vânzarea la licitaţie „cu strigare” a două terenuri. Primul, de 300 metri pătraţi, este situat în apropierea Gării Auto din Bălţi, iar al doilea, de 1.200 de metri pătraţi, se află pe strada Babinschi, numărul 12. Terenurile au fost înstrăinate deşi nu se aflau în proprietatea municipiului Bălţi, astfel că autoritatea locală nu avea dreptul să le vândă. DOC, decizia

La acel moment, în registrul bunurilor imobile nu existau înscrieri asupra drepturilor patrimoniale pentru cei 300 de metri pătraţi de teren de lângă Gara Auto. În plus, hotărârea Consiliului Municipal Bălţi îi interzicea viitorului proprietar formarea, pe acel teren, a unui obiect individual, ceea ce contravine Codului Civil.

Cu toate acestea, terenul a ajuns în proprietatea firmei lui Buceaţchi, iar acum este parte a unei proprietăţi de 1.700 de metri pătraţi pe care consilierul municipal a cumpărat-o pe bucăţi, în 1996 şi în perioada 2008-2009, şi pe care s-a ridicat un complex de birouri cu valoarea cadastrală de 3.000.000 de lei", relevă ancheta.

Însăşi Buceaţchi susţine că toate tranzacţiile au fost perfect legale şi nu-şi aminteşte să fi implicat în vreun litigiu judecătoresc.

Partenerul de afaceri al separatistului Axionov

Buceaţchi este o persoană cunoscută în viaţa politică şi economică din municipiul Bălţi. Conduce comunitatea rusă din Bălţi, unde potrivit ultimului recensământ disponibil, aproape 20% din populaţie sunt etnici ruşi, iar rusa este cea mai folosită limbă pe teritoriul municipiului.

Pavel Buceaţchi şi soţia sa Tatiana s-au lansat în afaceri la începutul anilor `90 şi au deţinut cel puţin cinci companii. Acum, administrează doar una – Vad-Nord SRL, care a început să crească rapid în momentul în care Buceaţchi a intrat în politică. DOC: vad-nord-srl

Datele obţinute de la Camera Înregistrării de Stat arată că Tatiana Buceaţchi a fondat, în 1996, Tvingo SRL, în parteneriat cu alte trei persoane, inclusiv Serghei Axionov, actualul lider al regiunii Crimeea, anexată în 2014 de Federaţia Rusă.

Domeniul de activitate al firmei era comerţul, dar în noiembrie 2001, fondatorii firmei Tvingo au decis să lichideze firma invocând “rezultatele nesatisfăcătoare”. Compania a fost radiată însă abia 2006. 

Serghei este fiul lui Valeriu Axionov, fostul conducător al Comunităţii ruseşti din Bălţi, dar şi fost vice-primar al oraşului Bălţi în administraţia socialistului Victor Morev. În prezent Valeriu Axionov este deputat în aşa-zisul soviet al regiunii Crimeea din partea Partidului Rusia Unită.