În acelaşi timp, Dodon a menţionat că Chişinăul „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom, pe care Moldova din dreapta Nistrului o are în sumă de circa 500 de milioane de dolari”.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa $500 mil., iar din stânga Nistrului – de circa $6 mlrd. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste $6,5 mlrd. – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.

„Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”, a mai spus Dodon.

Noua ispravă a lui Dodon a stârnit critici dure. Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că cei care au datorii sunt Dodon şi aliaţii săi, nu oamenii de rând, care şi-au plătit la timp facturile.

„Dodon ne mai face un “cadou”: îşi asumă, în numele nostru, o datorie de 6.5 miliarde dolari americani faţă de Gazprom. În loc să caute miliardul furat din sistemul bancar, ne pune în cârcă alte şase miliarde. Aceste datorii nu sunt ale noastre. Noi ne-am plătit facturile la timp. Nouă nu ne-a furnizat nimeni nici gaze naturale şi nici energie electrică fără plată. Dacă Dodon şi aliaţii lui de la guvernare au datorii - pentru banii primiţi din offshoruri ca să-şi finanţeze campaniile electorale, pentru schemele prin care produc energie electrică fără să achite gazul consumat, dar luând de la noi preţ deplin şi multe altele -, nu au decât să-şi plătească singuri poliţele”, a comentat preşedinta PAS.

La rândul său, expertul în energetică Victor Parlicov afirmă că Dodon dă dovadă de neprofesionalism economic şi că, în calitate de fost ministru al Economiei, ar fi trebuit să cunoască faptul că această datorie este a unui agent economic, SA „MoldovaGaz”, şi nu poate fi o datorie publică.

Potrivit lui Parlicov, datoriile la care face referire Dodon sunt create artificial prin faptul că regiunea transnistreană nu achită pentru gazele naturale consumate şi, din punct de vedere juridic, datoria nu este a R. Moldova. „Dacă Dodon consideră că R. Moldova trebuie să plătească datoriile transnistrenilor şi să-şi mai ceară şi scuze pentru conflictul de la Nistru din 1992, înseamnă că noi achităm toate cheltuieile şi suntem de acord cu toate crimele separatiştilor din Transnistria”, a menţionat Victor Parlicov, pentru Ziarul Naţional.

Un alt expert în energetică, Sergiu Tofilat, susţine că datoria de şase miliarde de dolari este una „corporativă”, între două întreprinderi, şi nicidecum a RM.

„Transnistrenii nu achită consumul de gaze şi Gazpromul trebuie să-şi asume acest lucru. Ruşii ştiu foarte bine că transnistrenii nu achită, pentru că scriu asta mereu în rapoartele lor. Celelalte 500 de milioane de dolari ţin de datoria „Termoelectrica” faţă de „MoldovaGaz”, cam 150 de milioane, apoi circa 50 de milioane constituie devierile financiare acumulate şi alte 300 de milioane sunt rezultatul managementului defectuos de la „MoldovaGaz” unde trebuie efectuată o revizie”, detaliază expertul. „Nu Igor Dodon este cel care decide în asemenea situaţii”, a punctat Tofilat.