Reacţia expertului se referă la afirmaţiile făcute de către Igor Dodon la Moscova privind renunţarea Chişinăului la Acordul de Asociere şi o eventuală negociere a unui memorandum cu statele din Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA). 

Potrivit lui Viorel Chivriga, promisiunea de eliminare a restricţiilor la exporturile moldoveneşti pe piaţa rusească nu poate schimba regulile economice. Nişele exportatorilor moldoveni au fost ocupate de altcineva. Lovitura aplicată de Rusia s-a răsfrânt asupra oamenilor săraci de la sate care au luat calea exodului. Acest lucru a fost pregătit de o parte de instituţiile ruseşti: Rospotrebnadzor, Rosselihozndazor. Or, Igor Dodon încearcă să soluţioneze problemele care au fost generate de unele instituţii de la Moscova, a spus expertul economic.

„Din 2014, Republica Moldova a trecut prin câteva etape de transformare a instituţiilor de stat. A avut loc un transfer enorm de experienţă, expertiză şi alocări de fonduri în sumă de peste 800 milioane euro, în timp ce din Rusia nu am văzut nimic. O parte din agenţii economici care au fost eliminaţi de pe piaţa Rusiei şi-au găsit loc în UE. Sunt oameni, care înţeleg perfect ce înseamnă stabilitate, previzibilitate şi reguli de joc care nu pot fi schimbate peste noapte. Oamenii văd rezultate concrete: drumuri, infrastructură modernă, servicii de calitate, şcoli, grădiniţe şi ajutor agenţilor economici care devin mai competitivi. Este un salt pe care Republica Moldova nu putea să-l facă singură sau alături de Federaţia Rusă”, afirmă Viorel Chivriga.

„Totodată, statele Uniunii Economice Euroasiatice nu au frontiere comune cu Republica Moldova. Sunt câteva ţări care fac parte din uniune a căror rezultate economice lasă de dorit. De exemplu, Federaţia Rusă este într-un declin economic profund şi are mari probleme pe intern. Pe de altă parte, experienţa statelor din UEEA este infimă faţă de cea ţărilor din UE”, a conchis Chivriga.

Precizăm că în cadrul vizitei sale la Moscova, Igor Dodon i-a solicitat liderului de la Kremlin să ofere Republicii Moldova statutul de observator al Uniunii economice euroasiatice. De asemenea, acesta a declarat că intenţionează să anuleze Acordul de Asociere RM-UE, dacă PSRM va obţine majoritate la următoarele alegeri parlamentare.