Expert, despre beneficiile Acordului de Asociere criticat de Dodon: „Este un salt pe care RM nu putea să-l facă singură sau alături de Rusia”

Expert, despre beneficiile Acordului de Asociere criticat de Dodon: „Este un salt pe care RM nu putea să-l facă singură sau alături de Rusia”
Sursa: jurnal.md Foto: europalibera.org 19.01.2017 14:22
Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană oferă doar beneficii Republicii Moldova, iar o parte din agenţii economici eliminaţi de pe piaţa Rusiei au reuşit deja să-şi găsească un loc pe piaţa europeană, afirmă directorul de programe de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga. 

Reacţia expertului se referă la afirmaţiile făcute de către Igor Dodon la Moscova privind renunţarea Chişinăului la Acordul de Asociere şi o eventuală negociere a unui memorandum cu statele din Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA). 

Potrivit lui Viorel Chivriga, promisiunea de eliminare a restricţiilor la exporturile moldoveneşti pe piaţa rusească nu poate schimba regulile economice. Nişele exportatorilor moldoveni au fost ocupate de altcineva. Lovitura aplicată de Rusia s-a răsfrânt asupra oamenilor săraci de la sate care au luat calea exodului. Acest lucru a fost pregătit de o parte de instituţiile ruseşti: Rospotrebnadzor, Rosselihozndazor. Or, Igor Dodon încearcă să soluţioneze problemele care au fost generate de unele instituţii de la Moscova, a spus expertul economic.

„Din 2014, Republica Moldova a trecut prin câteva etape de transformare a instituţiilor de stat. A avut loc un transfer enorm de experienţă, expertiză şi alocări de fonduri în sumă de peste 800 milioane euro, în timp ce din Rusia nu am văzut nimic. O parte din agenţii economici care au fost eliminaţi de pe piaţa Rusiei şi-au găsit loc în UE. Sunt oameni, care înţeleg perfect ce înseamnă stabilitate, previzibilitate şi reguli de joc care nu pot fi schimbate peste noapte. Oamenii văd rezultate concrete: drumuri, infrastructură modernă, servicii de calitate, şcoli, grădiniţe şi ajutor agenţilor economici care devin mai competitivi. Este un salt pe care Republica Moldova nu putea să-l facă singură sau alături de Federaţia Rusă”, afirmă Viorel Chivriga.

„Totodată, statele Uniunii Economice Euroasiatice nu au frontiere comune cu Republica Moldova. Sunt câteva ţări care fac parte din uniune a căror rezultate economice lasă de dorit. De exemplu, Federaţia Rusă este într-un declin economic profund şi are mari probleme pe intern. Pe de altă parte, experienţa statelor din UEEA este infimă faţă de cea ţărilor din UE”, a conchis Chivriga.

Precizăm că în cadrul vizitei sale la Moscova, Igor Dodon i-a solicitat liderului de la Kremlin să ofere Republicii Moldova statutul de observator al Uniunii economice euroasiatice. De asemenea, acesta a declarat că intenţionează să anuleze Acordul de Asociere RM-UE, dacă PSRM va obţine majoritate la următoarele alegeri parlamentare.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI