Carburanţii din România au ajuns peste noapte cei mai ieftini din Europa

Carburanţii din România au ajuns peste noapte cei mai ieftini din Europa
Sursa: jurnal.md/capital.ro Foto: capital.ro 19.01.2017 15:21
Carburanţii din România au ajuns brusc cei mai ieftini din Europa. Potrivit datelor din Weekly Oil Bulletin – 16 ianuarie, publicat de Comisia Europeană, motorina comercializată în România costă, în medie 1,046 euro pe litru, al doilea cel mai mic preţ din toate statele UE, după cel din Luxemburg, o ţară mic, paradis fiscal.

Şi la benzină stăm bine, acest carburant fiind cotat în România la 1,049 euro pe litru, mai ieftin în UE fiind doar în Bulgaria, după cum puteţi vedea în imaginea ataşată.

Acest Oil Bulletin contabilizează preţurile medii din staţii din primele zile ale începutului de an, arătând foarte clar impactul eliminării din preţul combustibililor al supraaccizei de 7 cenţi pe litru şi al “taxei pe stâlp”, eliminate de la 1 ianuarie, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

În urmă cu doar o săptămână, preţul benzinei şi al motorinei era de 1,14 euro, mai mare cu 10 cenţi, pentru că Oil Bulletin contabiliza preţurile din staţii de la sfârşitul lui 2016. Atunci, România era doar în plutonul ţărilor ieftine pentru carburanţi, însă în niciun caz cea mai ieftină, mai “prietenoase” cu şoferii fiind Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia, Malta, Estonia, Ungaria, ba chiar şi ţări dezvoltate precum Austria.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI