Deşi este vorba despre un concurs public, audierile celor înscrişi în concurs, precum şi şedinţa la care va fi luată decizia finală ar urma să se desfăşoare cu uşile închise, „fapt care afectează transparenţa procesului de selectare şi trezeşte neîncredere în calitatea şi imparţialitatea concursului”, se spune în declaraţie.

Semnatarii documentului susţin că viitorii directori ai Consiliului de administraţie al ANRE trebuie aleşi de o comisie specială, bunăoară după modelul celei care l-a selectat pe Guvernatorul Băncii Naţionale. Şi asta pentru că membrii Comisiei economie, buget şi finanţe, care desemnează candidaţii conform legii, nu ar avea suficiente cunoştinţe specifice domeniului energetic, unul foarte complex. Din această comisie ar trebui să facă parte şi specialişti ai instituţiilor internaţionale care deţin expertiză în domeniu, scrie portalul Anticorupţie.

Totodată, autorii susţin că trebuie revăzute şi criteriile de evaluare a candidaţilor, propunând o grilă alternativă. „Solicităm ca atât audierile candidaţilor, cât şi aprobarea deciziei să aibă loc în cadrul şedinţelor deschise, cu acces din partea mass-media şi cu publicarea stenogramelor audierii fiecărui candidat. (...) Considerăm că este binevenit un angajament public exprimat din partea Comisiei în privinţa faptului că persoana care va obţine cel mai bun scor în urma concursului va fi propusă Parlamentului pentru desemnare”, se mai spune în declaraţie.

Organizarea concursului de selecţie a noii conduceri ANRE a fost iniţiat la 21 decembrie 2016. Deşi termenul de depunere a dosarelor expiră vineri, 20 ianuarie, nicio informaţie cu privire la candidaţii înscrişi în cursă nu a fost făcută publică. Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei parlamentare de profil, a declarat pentru Anticoruptie.md că primul dosar a fost depus abia marţi, 17 ianuarie: „La moment, doar o singură persoană a depus dosarul. Este vorba de Ion Matei. Oricum, în momentul când va expira termenul-limită, vom publica toate CV-urile şi le veţi putea analiza.” 

Cu referire la audierea candidaţilor cu uşile deschise, deputatul spune că acest fapt nu este posibil. „Şedinţa la care va fi luată decizia finală va fi publică, dar interviurile vor fi înschise, asta nu se discută. Acolo se abordează aspectul profesional al problemei, ceea ce nu presupune camere de luat vederi. În cadrul concursului pentru funcţia de Guvernator al BNM am filmat interviurile în cadrul şedinţelor închise, pentru a le pune ulterior la dispoziţia celor care vor solicita, în dependenţă de situaţie. Aşa vom face şi de această dată. Noi dorim să identificăm profesionişti”, ne-a declarat el. 

Totodată, Creangă susţine că la şedinţe va fi prezent reprezentantul Uniunii Europene în domeniul energeticii şi că au fost lansate invitaţii pentru alţi experţi din domeniu, dar care vor avea un vot consultativ.