Republica Moldova rămâne cel mai mare importator de lapte din Ucraina

Republica Moldova rămâne cel mai mare importator de lapte din Ucraina
Sursa: jurnal.md Foto: ingredientsnetwork.com 17.01.2017 14:03
Republica Moldova rămâne a fi unul din principalii consumatori de produse lactate din Ucraina, în pofida restricţiilor de import introduse în anul 2016, informează Infotag, care citează datele Serviciului fiscal de la Kiev.

Potrivit statisticilor, la sfârşitul anului trecut, exporturile de lapte şi produse lactate din Ucraina au constituit 109 mii de tone, cu 9% mai puţin faţă de anul 2015. În echivalent bănesc, exportul de produse lactate a constituit circa 158 de milioane de dolari.

În acelaşi timp, în ultimele trei luni, exportul de lapte şi frişcă a crescut de la 6,9 mii de tone până la 10,5 mii de tone. De remarcat că 50,4% din acest volum în valoare de 2,7 milioane de dolari au fost asigurate de livrările în Moldova. Circa 26,3% (1,4 milioane de dolari) revin Georgiei iar alte 8% (0,4 milioane dolari) - Libiei.

Exporturile de brânzeturi din Ucraina s-au micşorat într-un an cu 26%, până la 8,1 mii de tone. Cei mai mari cumpărători au fost Kazahstanul - 13,1 milioane de dolari (54%) şi  Moldova - 6,5 milioane de dolari (27%) .

În luna mai 2016, Guvernul Moldovei a introdus printr-o Hotărâre de Guvern restricţii la un şir de mărfuri ucrainene, inclusiv la producţia de lactate, stabilind anumite cote, a căror depăşire este impozitată cu 10-20%. 

Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate şi carne de a întreprinde măsuri de protecţie a ramurii în legătură cu creşterea pe piaţă a volumului şi sortimentului de produse de origine ucraineană. Decizia a avut la bază statisticile vamale, care atestau o majorare a importurilor de lactate cu 15%, şi prevederile Acordului de comerţ liber cu CSI. Hotărârea Guvernului a fost valabilă până la 31 decembrie, 2016. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI