Grecia vrea să încheie rapid procedura de evaluare a programului de asistenţă financiară

Grecia vrea să încheie rapid procedura de evaluare a programului de asistenţă financiară
Sursa: www.agerpres.ro Foto: planetsave.com 17.01.2017 15:17
Grecia vrea să finalizeze rapid a doua evaluare a programului de asistenţă financiară pentru a intra în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE) şi pentru a accesa pieţele financiare din august 2018, a afirmat marţi Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Atena speră că în urma reuniunii Eurogrupului de luna aceasta vor fi accelerate discuţiile cu creditorii internaţionali, întârziate până acum din cauza divergenţelor privind reformele, ţintele fiscale şi măsurile de reducere a poverii datoriei dincolo de 2018, a declarat Dimitris Tzanakopoulos.

„Depunem toate eforturile pentru a finaliza rapid evaluarea programului de asistenţă financiară fără adoptarea de măsuri suplimentare, pentru a intra în programul de achiziţii de active al BCE în primul trimestru din 2017, pentru a accelera revenirea pe pieţele de obligaţiuni şi pentru a reuşi să ne finanţăm complet datoria în august 2018”, a precizat Dimitris Tzanakopoulos.

Pentru a depăşi impactul la care s-a ajuns cu creditorii internaţionali, Grecia este dispusă să discute cu reprezentanţii FMI despre un mecanism de garantare, care va fi activat numai dacă Atena nu-şi îndeplineşte ţintele, a explicat oficialul elen.

Analiştii apreciază că Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligaţiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieţei şi a trimite un semnal investitorilor că ţara este din nou pe picioarele sale.

Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe pieţele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI