Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 300 miliarde de euro sau 180% din PIB.

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde, Tsipras a declarat că se aşteaptă ca economia să revină pe creştere anul acesta şi să înregistreze un avans de 2,7% anul viitor, dar lipsa unui acord privind reducerea datoriei acţionează ca o frână în calea revenirii creşterii PIB-ului.

„Redresarea este lentă, în special pentru că nu vedem generozitate din partea partenerilor noştri în privinţa reducerii datoriei. Dacă ei refuză să încheie un acord, va fi dificil pentru Grecia să revină pe creştere”, a afirmat premierul elen.

Acesta a adăugat că e momentul ca Europa să dea un semnal în privinţa reducerii datoriei şi s-ar putea să fie prea târziu pentru ţara sa dacă această decizie se va lua după alegerile generale din Germania, programate în septembrie 2017.

„Avem 27 de guverne alese democratic în Europa. Germania nu este singura ţară cu alegeri”, a declarat Alexis Tsipras.

Germania, cea mai mare economie europeană, care critică de mult timp performanţa economică a Greciei, este puţin dispusă să discute o reducere a poverii datoriei Greciei înaintea alegerilor din septembrie 2017.

În perioada 9-10 septembrie, are loc reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, unde vor fi discutate progresele realizate de Grecia cu implementarea măsurilor de austeritate şi a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistenţă, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Economia Greciei a crescut în al doilea trimestru, însă avansul de 0,2% a fost sub estimările iniţiale, din cauza performanţelor slabe ale cheltuielilor de consum şi exporturilor, arată datele publicate în 29 august de Institutul de statistică Elstat.

Datele Elstat mai arată că economia Greciei a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie de 0,9% în ritm anual, ceea ce reprezintă un declin mai mare decât estimarea iniţială care vorbea de o scădere de 0,7%.

Atât Comisia Europeană, cât şi Banca centrală a Greciei, mizează în 2016 pe o contracţie de 0,3% a economiei Greciei, în timp ce OECD se aşteaptă la un declin de numai 0,2%. În schimb, agenţiile de rating Moody's şi S&P sunt mai pesimiste şi se aşteaptă ca economia Greciei să se contracte cu 0,7% respectiv cu 1%.