Cifrele din bilanţurile celor mai mari companii de stat din Moldova au arătat de cele mai multe ori un tablou destul de sumbru. În ultimii ani, au continuat să înregistreze preponderent pierderi şi să acumuleze datorii. Astfel se poate de constatat că întreprinderile statului se scufundă în datorii istorice, în loc să creeze locuri de muncă şi să genereze profit, scrie mold-street.com.

Datele publice relevă că şi în anul 2015, nu s-a atestat o schimbare de „trend”. Mai mult! „Trendul” chiar s-a accentuat.

Lider la vânzări, lider la pierderi

Cea mai mare companie în care statul deţine o cotă importantă (35,3%) din capital rămâne întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, care a avut în 2015 o cifră de afaceri de 5,2 miliarde de lei, în scădere cu peste jumătate de miliard. În schimb au continuat să crească pierderile şi datoriile.

Astfel pierderile au crescut, de la 627,8 milioane de lei în 2013, la 2,33 miliarde de lei în 2014 şi au ajuns la uriaşa cifră de 3,11 miliarde lei în 2015. O astfel de evoluţie se datorează neajustării la timp a tarifelor, dar şi ca urmare a reducerii vânzărilor de gaze şi a unor erori de management.

Pe poziţia a doua a urcat o altă companie energetică: Energocom, care este un trader de energie. Anume intermedierea achiziţiilor de curent din regiunea separatistă iau adus o creştere de aproape patru ori a cifrei de afaceri: de la 1,11 miliarde lei în 2014 la 4,28 miliarde lei în anul 2015.

Un alt factor ce a contribuit la acest „salt” a fost deprecierea cu circa 50% a leului moldovenesc faţă de dolar, valută în care este calculat preţul de achiziţie a energiei.

Încotro zboară AIR Moldova?

Pe poziţia trei se menţine compania AIR Moldova, cu o cifră de afaceri de 2,52 miliarde de lei, în creştere de peste 16%, comparativ cu anul 2014. O astfel de evoluţie se datorează majorării cu circa 34% a traficului de pasageri prin Moldova, dar şi o urmare a deprecierii leului moldovenesc.

AIR Moldova a înregistrat şi un salt mare la capitolul pierderi, care au constituit 227 milioane lei, în timp ce în 2014 a avut un profit mic de 1,2 milioane de lei.

Vasile Hâncu, director comercial la AIR Moldova susţine că după revenirea în august 2015, la cârma companiei a lui Iulian Scorpan, situaţia s-a schimbat radical şi că deja s-a trecut la profit.

„Odată cu schimbarea managementului companiei s-a început un amplu proces de restructurare şi reorganizare în vederea stabilizării situaţiei financiare şi restabilirii profitabilităţii. Au fost efectuate optimizări în ceia ce priveşte flota operaţională, destinaţiile şi frecvenţele de zbor, echipa managerială. Aceasta a permis în prima etapa de a optimiza cheltuielile şi diminua obligaţiile de plată, iar la etapa a 2-a, de a restabili echilibrul financiar şi capacitatea de plată pe termen lung.

În consecinţă, conform situaţiei pentru trimestrul doi al anului 2016, Air Moldova, a revenit la profitabilitate generând un profit de circa 20 milioane lei în luna mai şi 35 milioane lei în luna iunie 2016. Totodată întreprinderea a achitat şi peste 250 milioane lei datorii istorice acumulate pe parcursul anilor 2014-2015”, a precizat Vasile Hâncu.

Ne îndreptăm spre privatizare

Nu putem să nu ne bucurăm de aceste rezultate. Mai ales că AIR Moldova este pe lista de privatizare şi nişte rezultate bune pot creşte valoarea companiei.

La fel şi în cazul Moldtelecom, care deşi a înregistrat o creştere a veniturilor până la 2,37 miliarde lei, a coborât pe locul patru, pierzând astfel două poziţii în clasament. Compania aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a raportat anul trecut cel mai mare profit net între întreprinderile cu capital de stat, 94 de milioane de lei. Firma este operatorul naţional de telefonie fixă care deţine o cotă de 90% din piaţă. Moldtelecom şi este şi operator de telefonie mobilă şi difuzor de televiziune.

Moldtelecom se află şi ea pe lista de privatizare.

Cu o cifră de afaceri de 2,34 miliarde de lei pe poziţia cinci se află cel mai important producător de energie electrică şi termică din Chişinău, Termoelectrica, care a preluat prin comasare activele CET-2. CET-1 şi Termocom.

În perspectivă ne putem aştepta că noul gigant termoenergetic ar putea ajunge la o cifră de afaceri de peste trei miliarde de lei pe an.

La Metalferos scad vânzările şi profitul

Poziţia şase este ocupată de societatea Metalferos, în care statul deţine 78% din capital. Întreprinderea care deţine monopol pe piaţa metalului vechi, a redus cifra de afaceri cu 20% până la 1,07 miliarde de lei, iar profitul cu peste o treime, până la 41 de milioane de lei.

Continuarea pe Mold-Street