„Soluţia ar fi fost să rămână suma dată în evidenţă extrabilanţ la BNM, şi pe măsura recuperării mijloacelor fiind într-un an, doi, trei, doar suma restantă neacoperită să fie transformată în datorie publică, dar asta ar fi fost să se întâmple mult mai târziu, peste cinci ani, după ce se terminau toate procedurile de investigaţie şi recuperare a mijloacelor fraudate. Suma ar fi fost mult mai mică, nu 13,6 miliarde, dar transformând această sumă în datorie, cetăţeanul e bun de plată începând cu anul 2017”, a declarat Negruţa la Europa Liberă.

Potrivit expertului economic, guvernul a decis că va transforma miliardele furate în datorie de stat până să înceapă discuţiile cu FMI.

„Din păcate, guvernarea nu a vrut să identifice altă formulă, nu a fost nici o platformă de discuţii în care să audă şi alte soluţii existente. Au boţit totul exact pe ultima sută de metri, invocând necesitatea de a aproba acum decizii, că de altfel ratează acordul cu FMI, ceea ce este un alt fals şi o speculaţie. Până a avea discuţii cu FMI, această guvernare a decis formula de rezolvare a problemei prin transpunerea pe cetăţeni a acestei datorii, având memorandumul semnat dintre Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională încă în luna martie, dacă nu greşesc. Deci neavând încă discuţii cu FMI, de atunci era clar că guvernarea nu va merge la alte soluţii decât transpunerea datoriei pe cetăţeni”, a adăugat Veaceslav Negruţa. 

Fostul ministru al Finanţelor s-a referit şi la explicaţiile premierului Pavel Filip şi ale preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, potrivit cărora pe seama cetăţenilor Republicii Moldova nu este pusă nici o datorie.

„Cu siguranţă, convertirea acestor găuri financiare în datorie de stat, prin definiţie este transmiterea poverii datoriei peste bugetul de stat, iar bugetul de stat înseamnă plăţi sub formă de impozite şi taxe plătite de cetăţean. Direct, sau indirect, suma oricum e plătită de cetăţean. Acum, fiecare dintre politicieni evident că încearcă să speculeze pentru a minimaliza efectul politic care pune pe umerii lor în urma acestei decizii”, a conchis Negruţa.