Este a doua oară în ultimele trei luni când BNM modifică în scădere acest indicator, după o înăsprire promovată în ultimii trei ani de banca centrală. Pe 29 aprilie 2013, rata dobânzii era de 3,5 la sută, iar de atunci a crescut cu paşi rapizi, ceea ce a dus la o scumpire a creditelor în lei.

„Decizia respectivă vizează menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale. Calibrarea graduală a conduitei politicii monetare urmăreşte asigurarea condiţiilor monetare reale adecvate susţinerii creditării şi economisirii, precum şi pentru impulsionarea cererii interne, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilităţile şi incertitudinile din mediul extern”, explică BNM.

Banca centrală a mai decis că rata de bază aplicată la creditele overnight va scădea cu 0,5 puncte procentuale, de la 13% la 12,5% anual, iar la depozitele overnight – de la 7% până la 6,5%.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă a rămas la nivelul de 14 la sută din baza de calcul. Totodată, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă la nivelul de 35 la sută din baza de calcul.