Potrivit sociologilor, principalele îngrijorări ale populaţiei sunt sărăcia, salariile şi pensiile mici, creşterea preţurilor pentru produsele alimentare şi a tarifelor pentru serviciile comunale, corupţia funcţionarilor de toate nivelurile şi lipsa locurilor de muncă.

„După părerea noastră motivele pentru care cetăţenii sunt foarte sceptici privitor la direcţia de ţară este că serviciile furnizate de agenţiile statului, serviciile furnizate de administraţia publică nu sunt întotdeauna de calitatea pe care le aşteaptă cetăţeanul la costurile şi în condiţiile care ar avantaja cetăţeanul”, a comentat directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

„Încrederea cetăţenilor în principalele instituţii ale statului sunt la cel mai jos nivel din 16 ani de măsurări care au fost făcute. În prezent, gradul de încredere a cetăţenilor faţă de instituţiile statului este la nivel de 6%”, a menţionat Veaceslav Ioniţă, expert al IDIS Viitorul.

În topul problemelor care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni sunt sărăcia (58,5%), corupţia (46,1%), preţurile (45,6%), şomajul (44,5%), precum şi viitorul copiilor (43,7%).

Precizăm că analiza sociologică „Calitatea guvernării evaluată prin prisma serviciilor acordate de stat" a fost efectuată în perioada 14-25 septembrie 2016, pe un eşantion de 1.108 de persoane din 89 de localităţi. Marja de eroare este de plus minus trei la sută.