Legea care include aceste măsuri a fost adoptată de 152 de parlamentari din totalul celor 293 prezenţi, iar împotrivă au votat 141, a anunţat vicepreşedintele legislativului elen, Giorgos Varemenos.

În favoarea acestei legi au votat numai deputaţii coaliţiei guvernamentale, alcătuită din partidul stângii radicale Syriza — condus de Alexis Tsipras — şi cel al Grecilor Independenţi (ANEL), formaţiunile politice din opoziţie, printre care dreapta din Noua Democraţie, opunându-se.

Acest vot deschide calea deblocării a 2,8 miliarde de euro din împrumutul pentru Grecia, o tranşă amânată din iunie din cauza negocierilor dintre Atena şi creditori.

Peste 500 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat marţi seară în faţa Parlamentului la apelul sindicatelor din compania naţională a apei (EYDAP) şi al unor mici formaţiuni politice de stânga care acuză "spolierea" acestor societăţi.

Noua lege priveşte în special reorganizarea pieţei de electricitate, accelerarea privatizărilor şi gestionarea împrumuturilor bancare neperformante. Ea a fost adoptată în procedură de urgenţă, ca majoritatea legilor din ultimii ani privind politica de austeritate.

Printre dispoziţiile controversate ale legii se află transferul companiilor naţionale printre care a electricităţii (DEI), şi apei către Societatea participaţiilor publice (EDIS), înfiinţată recent după model francez.

Votul a avut loc la zece zile după încheierea vizitei reprezentanţilor creditorilor la Atena pentru a evaluarea conturile elene, un ritual care se repetă din 2010, când ţara a fost plasată sub tutela UE şi FMI.