„În procesul de planificare şi efectuare a controalelor fiscale pentru perioadele ulterioare, Serviciul Fiscal de Stat preponderent va ţine cont de comportamentul fiscal şi nivelul de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislaţiei fiscale. Obiectivul primordial al activităţilor de control stabilit pentru următoare perioadă constituie – depistarea şi sancţionarea practicării muncii la „negru” şi achitării salariilor ,,în plic””, se arată într-un comunicat al Serviciului Fiscal de Stat.

Totodată, reprezentanţii instituţiei anunţă că vor fi supuşi verificărilor, în mod prioritar, contribuabilii care întrunesc un grad sporit de risc la compartimentul respectiv.

„Procedura de iniţiere şi desfăşurare a controalelor este reglementată de prevederile art. 216 din Codul fiscal, conform cărora controlul fiscal la faţa locului poate fi efectuat numai în temeiul unei decizii scrise a conducerii organului care exercită controlul. Totodată, potrivit aceluiaşi articol, la finalizarea controlului fiscal, se va întocmi actul de control fiscal, în care, după caz, vor fi descrise obiectiv, clar şi exact încălcările legislaţiei stabilite în timpul desfăşurării controlului, iar în cazul depistării vreunei încălcări fiscale va adopta decizia corespunzătoare”, se mai menţionează în comunicat.

Amintim că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 810 din 29.06.2016 cu privire la prelungirea moratoriului asupra controlului de stat, pe perioada de la 1 aprilie 2016 până la 30 septembrie 2016 a fost instituit moratoriu asupra controalelor de stat, inclusiv fiscale, fapt ce a condiţionat restricţionarea Serviciului Fiscal de Stat în organizarea şi exercitarea controalelor fiscale la contribuabilii ce practică activitatea de întreprinzător.